Gilisaarten tiukat mutta suhteelliset säännöt

Gilisaarilla ei ole poliisia. Gili Trawanganille rakennettiin kolme vuotta sitten poliisiasema ja hankittiin hienoja sinisiä hevoskärryjä poliisiautoiksi, mutta sen kummempaa toimintaa ei ole toistaiseksi näkynyt. Poliisilaitoksen pihalla on asunut lähinnä lauma lehmiä ja kanoja.

Poliisi ja muut viranomaiset pistäytyvät saarella silloin tällöin tekemässä huumeratsian ja tarkastamassa ulkomaalaisten työntekijöiden työluvat. Huumeratsiat kohdistuvat lähinnä paikallisiin nuorukaisiin, sillä turistit saavat melko rauhassa poltella hassuja sätkiä ja siemailla sienipirtelöitä. Tämä on tietysti yhtä lailla laitonta, mutta tarinoiden mukaan vielä joitakin vuosia sitten kaikki huumeet ostettiin lähisaaren poliisilta. Kun marihuanaa alkoi tulla saarelle myös muita reittejä pitkin, kiinnostui poliisi karsimaan Gilisaarten huumekauppaa aiempaa tarkemmin.

Vaikkei saarilla ole varsinaista järjestyksen valvontaa, on siellä päällikkö ja päällikön hyväksymät järjestyssäännöt. Järjestyssäännöissä on asetukset niin deittailulle, pukeutumiselle kuin baareista lähteville desibelitasoille.

Deittailu on kielletty kello 23:n jälkeen sekä kaikkina vuorokauden aikoina pimeissä, suljetuissa tiloissa. Paikalliset tytöt eivät saa käyttää hotpantseja, eivätkä turistitkaan saa esiintyä pelkissä uikkareissa, jos vierailevat paikallisessa kodissa.

Vastakkaista sukupuolta olevien henkilöiden on ylläpidettävä säädyllistä välimatkaa toisiinsa välttääkseen moraalittomat houkutukset. Naimaton pariskunta ei saa asua yhdessä, elleivät he ole turisteja. Jos tyttö tulee avioliiton ulkopuolella raskaaksi, naimisiin on pakko mennä, halusi tai ei. Naiset eivät saa olla bileissä ilman aviopuolisoaan.

Paikalliset eivät saa nauttia alkoholia julkisilla paikoilla. Ravintoloista kuuluva musiikki ei saa häiritä naapureita. Kaikenlainen uhkapelaaminen, mukaan lukien tappelukukot (yleinen huvi muun muassa Balilla), on kielletty. Kakkaaminen muualle kuin vessaan on kielletty, ja jokaisessa asumuksessa on oltava vessa. Koirien tuominen saarille on kielletty.

Sääntöjen valvonta on ainakin toistaiseksi ollut melko lepsua, mutta noin periaatteessa sääntörikkomuksista seuraa sakkoja ja mahdollinen karkotus saarelta. Jos esimerkiksi rikkoo säädyllisen välimatkan sääntöä vastakkaiseen sukupuoleen ja homma lipsahtaa seksuaalisen kanssakäymisen puolelle, seurauksena saattaa olla jopa viiden miljoonan rupian (noin 350 euroa) sakko ja kolmen vuoden porttikielto saarille. Turistien syyllistyessä sääntörikkomuksiin seurauksena on yleensä sakkoja ja mahdollinen maastakarkotus.

Turistimäärän jatkuva kasvaminen on tuonut mukanaan ikäviä lieveil­miöitä. Kun vielä pari vuotta sitten pyöränsä saattoi jättää lukitsematta mihin tahansa, nyt lukitsematon pyörä häviää heti kun selkänsä kääntää. On ollut asuntomurtoja, seksuaalista ahdistelua, ryöstöjä ja tappeluita.

Nyt suunnitelmissa onkin saada saarelle poliisi ihan pysyvästi ja vihdoin ottaa kolme vuotta lehmien navettana rapistunut poliisiasema oikeaan käyttöön.

Kirjoittaja on itsensähoitovapaalla Indonesiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.