Globaaliyhtiöt myyvät minut

Kansainväliset tekniikan suuryritykset ovat jääneet monta kertaa kiinni asiakastietojen salaisesta keräämisestä ja jopa väärinkäytöstä.

Tuoreimpia tapauksia ovat kännykkäyhtiö Apple ja navigaattoriyhtiö TomTom.

Apple kertoi eilen, että se korjaa iPhonen ja iPadin ohjelmistoa. Ne keräsivät paikkatietoa. Apple väitti tiedotteessaan, että puhelin ja tabletti kokosi paikkatiedot viimeisen vuoden ajalta ohjelmiston virheen takia.

Uskoo ken tahtoo.

Samalla tavalla Google selitteli pari vuotta sitten katukuvausautojensa langattomista verkoista keräämiä tietoja vahingoksi.

Oikea selitys voisi olla, että yhtiöt pyrkivät keräämään mahdollisimman paljon tietoja käyttäjistään.

Tälle tiedolle voi myöhemmin syntyä markkinoita.

Näin kävi Hollannissa.

TOMTOM on suosittu autonavigaattori. Hollantilainen Algemeen Dagblad kertoi tällä viikolla, että navigaattorivalmistaja on myynyt tietoja asiakkaidensa ajonopeuksista poliisille. Poliisi käytti tietoa hyväkseen nopeusvalvontakameroiden sijoittamisessa. Kamerat laitettiin sinne, missä navigaattorin mukaan ajettiin eniten ylinopeuksia.

TomTomin käyttöehtojen mukaan yhtiö voi jakaa tietojaan kolmansille osapuolille.

TomTom ei ole ainoa, jonka käyttöehdot mahdollistavat vaikka mitä. Facebookin, Apple ja monet muut globaaliyritykset hakevat käyttäjiltä kovin laveita valtuuksia. Harva käyttäjä lukee näitä rivejä.

Facebookin kaltaiset yritykset koukuttavat ihmisen käyttäjäksi. Sitten tietoa käyttäjästä myydään moneen suuntaan.

Nettijätit tekevät käyttäjästään raaka-ainetta, jota surutta jalostetaan ties mihin jatkokäyttöön.

Meidän ei silti kannata torjua uutta ja käpertyä entiseen elämään. Uudet asiat kuuluvat elämänmenoon, mutta Facebookin kaltaisten palvelujen kanssa kannattaa olla tarkkana. Itsestä ei kannata paljon kertoa.

Tarkallekin voi tulla yllätyksiä. Sonyn PlayStation verkkopalvelun murrossa lähti pääsiäisenä kymmenien tuhansien suomalaistenkin salasanat ja jopa luottokortin tiedot vääriin käsiin.

KOULUJEN väliset erot ovat suuria yläkoulussa. Toisiin kouluihin seuloutuu parempia oppilaita. Suurissa kaupungeissa osasta lähikouluja on tullut oppilaiden oppimenestyksellä mitattuna heikompia kuin halutuista kouluista.

Koulutettujen ja hyvin toimeentulevien vanhempien lapset hakeutuvat jo yläkouluiässä parempina pidettyihin kouluihin. Oman koulupiirin koulu ei kelpaa. Osasta lähiökouluista ja lähiöistä on "valkoista pakoa". Maahanmuuttaja-alueet eivät pidä koulutettua väkeä. Liberaalius loppuu usein oman kodin ja lasten koulun kohdalla.

Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus on ollut eri taustaisten ihmisten asuminen samoilla alueilla ja koulukäynti samoissa kouluissa. Tästä on pidettävä kiinni - kaavoituksella ja koulupiirijaolla.

Yhteiskuntaluokittain eriytyvä Suomi ei vastaa ainakaan minun käsitystä tasa-arvoisesta ja tasamahdollisuuksisesta maasta.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.