Google tietää osoitteeni

Viime vuonna puhuimme koulussa uskonnon tunnilla siitä, mitä kaikkea saattaisimme löytää itsestämme netistä. Ajatuksesta innostuneena aloin googlata itseäni koko nimelläni. Ensin löysin vain kuvia hautakivistä ja säätiedotteita Härsilästä. Ei mitään yllättävää, kunnes löysin entisen osoitteeni.

Yhtäkkiä kaikki alakoulun internetvalistukset siitä, kuinka emme koskaan saisi antaa osoitetta tai puhelinnumeroa minnekään, tulvivat mieleeni. Oman nimenkin käyttöäkin tulisi tarkkaan harkita. Näin minä olen aina tehnyt. Mutta miten osoitteeni on silti netissä?

Aloin tutkia asiaa ja laitoin Fonectan asiakaspalveluun viestiä siitä, miten saan poistettua tietoni. Vastaukseksi sain, että tiedot tulevat suoraan operaattorilta ja minun pitäisi tehdä liittymääni muutoksia. Tulin siihen tulokseen, että vanhempani 11 vuotta sitten liittymää minulle tehdessään eivät ole tajunneet salata tietojani.

Ajat olivat hiukan erilaiset silloin. Oman numeron antaminen puhelinluetteloihin oli yleistä. Tänä päivänä oman numeron antaminen Facebook-profiiliin ajaa saman asian. Kuitenkin moisen tekemistä katsotaan nykyään riskialttiiksi.

Jatkoin osoitetietojen tutkimista. Yllätyksekseni löysin läheiseni, joka on hyvin tarkka yksityisyydestään, osoitetietoja netistä. Hän on jopa Facebookissa salanimellä. Olin hämmentynyt, miten näin voi olla?

Aloin ymmärtää, että ihmiset eivät ole kovinkaan tietoisia liittymiensä ehdoista. Kuinka monen meistä tiedot ovat julkisesti netissä vain koska omistamme puhelinliittymän? En ole vielä tehnyt itse omaa sopimusta operaattorien kanssa. Kun teen, kertovatko he minulle selvästi, että nyt tietoni ovat julkisessa tietokannassa. Vai onko minun tehtävä erikseen asialle jotain?

En tiedä, se jää nähtäväksi.

Kirjoittaja aloittaa syksyllä Schildtin lukiossa kolmannen vuosikurssin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.