Hämärä talousnäkymä

Rahoitusmarkkinoilla ei ole rahasta pula, korot ovat ennätysmatalalla, öljyn hinnan roiman laskun ja useiden muidenkin raaka-aineiden heikon hintakehityksen olisi pitänyt lisätä likviditeettiä raaka-ainesektorin ulkopuolisissa yrityksissä ja osin kotitalouksissa lähes kaikkialla. Silti syksykausi on taas ollut koko maailmantaloudessa alkukesää heikompi eikä hämäryys hellitä edessäkään päin. Maanantai alkoi etenkin pörssien miinuksella ja valuuttaheilahteluilla.

Eurooppa ja Japani voivat huonosti, Kiinan kasvu hidastuu, kolmannella vuosineljänneksellä hidastui myös Intian kasvu ja Venäjä on vaikeuksissa, joskin maanantaina taas nähty raju ruplan alamäki pehmentää öljyn hinnan romahduksen välitöntä vaikutusta talouteen. Yhdysvaltain talous kasvaa kohtalaisesti, mutta hitaammin kuin suomalaiset ja osin eurooppalaisetkin tiedotusvälineet taas väittivät.

Suomessa STT väittää sinnikkäästi, että Yhdysvaltain ilmoittama vuosikasvuluku osoittaa kasvua vuodentakaisesta, kuten Euroopassa on tapana. Ei osoita. Yhdysvaltain talouskasvu hiukan heikkeni kolmannella vuosineljänneksellä. Silti se oli vuoden takaiseen verrattuna Euroopan näkökulmasta katsottuna kadehdittavat 2,4 prosenttia. Se on edelleen alle Yhdysvaltain talouden potentiaalin ja alkuvuoden ennusteita heikompi. Lisäksi kasvu on heikentynyt miltei kautta linjan lukuun ottamatta julkista sektoria, jonka menoja nosti puolustusmenojen nopea kasvu.

Työttömyysprosentti Yhdysvalloissa on laskenut selvästi, mutta työllisyys ei ole kehittynyt odotetusti. Osaselitys lienee se, että pörssikurssien kova taso on lisännyt eläköitymistä. Monella ei yksinkertaisesti ollut varaa lähteä eläkkeelle finanssikriisin aikana ja jälkimainingeissa. Tuoreimmat tiedot USA:n työmarkkinoilta saadaan perjantaina. Keskiviikkona sikäläisen keskuspankin beigestä kirjasta voi lukea arvioita talouskehityksestä eri puolilta maata.

Jenkkien pörssi-indeksit ovat takoneet viime ajat uusia ennätyksiä. Joko sikäläiset pörssiyhtiöt ovat rajusti parempia kuin muu elinkeinoelämä tai pörssissä on liikaa rahaa. Ainakin kansantalouden tilinpidon lukujen valossa amerikkalaisella yrityssektorilla oli kolmas vuosineljännes selvästi heikompi kuin pari edellistä.

Suomen talouden virallinen lukema kolmannelta neljännekseltä saadaan tämän viikon lopussa. Jossakin lähellä nollaa se on, mutta etumerkkiä en veikkaa. Sen sijaan elinkeinoelämän luottamusindikaattori painui taas hiukan alamäkeen marraskuussa. Kuluttajaluottamuksen lievä nousukaan ei vielä mitään hyvää lupaa, sillä työttömyyspelot ovat taas kasvussa ja erilaiset ostoaikeet heikkoja. Ruplan jatkuva heikkeneminen puolestaan poistaa enemmistön venäläisistä matkailijoista Suomen kaupoista ja vapaa-aikakeskuksista ja heikentää Venäjällä toimivien suomalaisyritysten numeroita.

Sen sijaan Saksassa elinkeinoelämän Ifo-indeksi kääntyi ylöspäin – ja vieläpä kautta linjan – heikennyttyään joka kuukausi viime toukokuusta lähtien. Se voi merkitä heikoimman vaiheen vähittäistä ohittumista Saksan taloudessa, vaikkei yhden kuukauden lukema vielä mitään todista.

Öljynviejämaiden OPEC siis päätti saudien vaatimuksesta, ettei öljyn tuotantoa rajoiteta. Se vei raakaöljyn hinnan edelleen alas. Jopa pohjanmereläinen Brent maksoi enää alle 69 dollaria tynnyriltä maanantaina aamulla. Osa asiantuntijoita puhuu jo 40 dollarin hintatasoista, mutta optimistit uskovat, että noususysäys talouksiin saadaan sitä ennen.

Samaa asiaa pohtii myös Euroopan keskuspankki tällä viikolla. Markkinoilla uskotaan, että uusista lainaostoista ei vielä päätetä, mutta en olisi yhtä varma. EU:n uusi investointirahastosuunnitelma ei saanut hurraa huutoja. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta kaavailtu takuiden tie voi osoittautua kovin kuoppaiseksi.

Venäjällä OPECin päätös tulkittiin salaliitoksi, joka tähtää maan talouden romauttamiseen. Yhdysvalloissakin salaliittoteoria olisi paikallaan. Maa pyrkii omavaraisuuteen kasvavan kotimaisen liuskekaasu- ja -öljytuotannon myötä, mutta se on kallista puuhaa.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.