Härveleitä myydään innokkaasti

Kirjoitin pari viikkoa sitten liian hyvistä sijoitusehdotuksista ja pyysin kokemuksianne. Muutama tulikin. Eräissä lähestymisyrityksessä oli ollut kyse ilmiselvästä yrityksestä huijata uhrilta rahat, mutta mukana oli myös rehellisiä sijoituskohteita, joiden ominaisuudet kuulostavat äkikseltään erityisen hyviltä.

Parin lukijan kanssa keskustelin osakesidonnaisista sertifikaateista. Osakesidonnaisuus tarkoittaa, että tuotto ja riski tulevat tietystä osakemarkkinoiden osa-alueesta. Liikkeeseenlaskija voi rakentaa sertifikaatin haluamallaan tavalla, jolloin ehdot ovat kirjavat. Sijoittajan täytyy perehtyä kuhunkin tuotteeseen erikseen eikä olettaa yhtään mitään. Nämä härvelit eivät ole veljeksiä, vaan niiden ominaisuudet voivat erota rajusti toisistaan.

Usein niihin liitetään pääomaturva. Se kuulostaa hyvältä ja viime vuosien pörssiromahdusten säikyttelemille asiakkaille niitä on helppo myydä. Niillä on eräpäivä, jolloin sijoitettu pääoma ja toivottavasti myös mahdollinen voitto-osuus tupsahtavat tilille. Samalla ne avaavat pääsyn monille uusille ja vieraammille alueille, esimerkiksi luottoriski- ja hyödykemarkkinoille, joille piensijoittajan ei kannata omin päin lähteä seikkailemaan.

Pääomaturva taataan vain eräpäiväksi. Jos sijoittaja joutuu myymään tuotteensa pois kesken juoksuajan, ei pääomaturvaa ole. Myyjä helposti lupaa, että sijoituksesta voi luopua kesken juoksuajan. Hintatakuuta ei ole ja hinta on varmasti myyjän kannalta huono. Sijoitus kannattaa tehdä loppuun saakka pidettäväksi.

Tuotteen myyjä ei aina ole sen liikkeeseenlaskija. Jos liikkeeseenlaskija menee konkurssiin tuotteen juoksuaikana, saattavat rahat kadota pääomaturvasta huolimatta. Näin kävi syksyllä 2008 Lehman Brothersin konkurssissa. Pitäisin tätä melko pienenä riskinä, jos tuote on jonkin suuren pohjoismaisen pankin rakentama.

Ennen sijoituspäätöstä sijoittajan on tiedettävä, mihin tuotto on sidottu ja miten se muodostuu. Tuotonlaskentatapoja on useita ja leikkureita siellä täällä. Tuottokerroin eli osallistumisaste kertoo sijoittajalle, kuinka suuren osuuden hän saa kohde-etuuden noususta. Tuottokerroin 80 tarkoittaa, että sijoittajalle kertyy 80 prosenttia laskennallisesta tuotosta. Sitä ei lasketa kohde-etuutena olevan osakekorin loppu- ja alkuarvon erotuksesta, vaan esimerkiksi kahdentoista eräpäivää edeltävän kuukauden keskiarvona.

Usein sertifikaatin ehtona on, että sijoitus maksetaan takaisin eikä tuottoa tule, jos jokin kohteena olevista osakkeista tai indekseistä laskee esimerkiksi viisikymmentä prosenttia. Tällöin pääoman saa takaisin kokonaan, mutta ehkä vain osittain. Hyvä on huomata, että ehdon toteutumiseen riittää, jos kohdeosake käy ennalta määritellyn rajan alapuolella.

Kuulin, että jotkut puhelinmyyjät ovat erittäin aggressiivisia. Ole varovainen liian innokkaiden myyjien kanssa. Heillä voi olla hätä omasta työpaikastaan ja helposti lupaavat liikaa. He ajattelevat vain myyntipalkkiotaan. Jos erityistuotteet houkuttelevat, sijoita niihin vain pieni osa irtorahoistasi. Myös niissä riskit pitää hajauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.