Hävitty sota kaikkia vastaan

Jazidit ovat monoteistinen kurdien vähemmistöryhmä, jonka uskonto on saanut vaikutteita zarathustralaisuudesta, manikealaisuudesta, juutalaisuudesta, kristinuskosta ja islamilaisuudesta. Jazidien jumala on väsynyt hallitsija, joka on antanut vallan ja voiman riikinkukkoenkelille, jonka yksi nimi on Shaitan.

Tuon nimen vuoksi niin muslimit kuin kristitytkin ovat, täysin väärin, nimitelleet rauhallisia jazideja ”saatananpalvojiksi”. Jazidien monoteismi ei tunne helvettiä, ja he arvelevat hyvän ja pahan asuvan rinnakkain jokaisessa sielussa.

Jazidit eivät käy uskonsotia: Syyrian ja Libanonin druusien tapaan he eivät pyri käännyttämään ketään, eikä kukaan ulkopuolinen voi liittyä heidän uskoonsa. Kuitenkin rauhalliset jazidit ovat joutuneet monesti historiansa aikana uskonnollisten kiihkoilijoiden hyökkäysten kohteeksi.

NELJÄN SUUREN autopommin räjähdystä edelsi äärisunnien kampanja jazideja vastaan. Sinjarin alueen suurimpiin kyliin levitettiin viime viikolla terroristiryhmäksi todetun Irakin islamilainen valtio- järjestön lentolehtisiä, joissa varoitettiin tulevista, ”välttämättömistä” hyökkäyksistä, koska jazidit ovat ”islamia vastaan”.

Uskontoon vetoavat myös shiialaiset aseelliset ryhmät, jotka käyvät taistelua viimeisiä brittejä ja toisiaan vastaan menetetyssä Basran satamakaupungissa. Ja uskonnon ilmoittavat perusteekseen nekin sunnilaiset heimojohtajat, jotka ajavat amerikkalaisilta saamillaan uusilla aseilla al-Qaedan usein ulkomailta tulleita pyhän sodan arabisotureita maastaan.

AMERIKKALAISET liittolaisineen ovat oikean islamin sotilaille ”ristiretkeläisiä”, jotka on heitettävä ulos kahden virran maasta ja kaikilta pyhiltä paikoilta. Irakin tilanne on kasvanut hallitsemattomaksi kaaokseksi, jossa on taistelevia osapuolia enemmän kuin niinä vuosina, jolloin laskimme Beirutin kaupungissa toimivan kolmisenkymmentä armeijaa.

Jokainen Irakin osapuolista myös kärsii karvaita tappioita päivästä toiseen. Mutta suurin kärsijöiden joukko ovat aseistamattomat ja siinäkin mielessä viattomat siviilit, joiden kuolonuhrien määrä on monen arvion mukaan noussut jo sadan tuhannen menetetyn elämän lukuun. Kun kaikki häviävät, puolustuskyvyttömät menettävät eniten.

Irakin nykyään iranilais- ja shiiamielisen hallituksen julistamasta hätäkokouksesta ei näytä tulevan mitään. Yhdysvaltain veronmaksajille alkaa valjeta, ettei Irakin ”Hiekka-Vietnamin” kustannuksia saada missään ennustettavassa tulevaisuudessa takaisin öljyn muodossa.

Kurdien valtiohankkeen toteutumisella on vielä jonkinlaisia mahdollisuuksia, mutta Turkin maltillinen islamilainen hallitus kaataa todennäköisesti sen hankkeen. Turkin armeija nimittäin on juuri tässä asiassa samaa mieltä islamilaisten kanssa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.