Haapamäellä tarttis tehrä jottain - mutta kenen?

Kissanhännänveto keinoista Haapamäen paikoin ränsistyneen ilmeen kirkastamiseksi ja rautatieläismiljöön säilyttämiseksi käy kuumana.

Keskustelun tulisin ydin on äskettäin huutokaupassa omistajaa lähinnä paperilla vaihtaneessa Pyramidi-kerrostalossa ja sen vieressä rähjääntyvissä rivitaloissa, mutta rumistuksia riittää muuallakin. Ehostamispyrinnöissä on kuitenkin ajauduttu merkilliseen pattitilanteeseen.

Aluksi palasia komeista faktoista: Vuonna 1998 asema-alue määriteltiin suojelusopimuksella valtakunnallisesti arvokkaaksi rautatieasema-alueeksi, vuonna 1993 Museovirasto ja ympäristöministeriö arvioivat keskustan valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi ympäristöksi, ja maakuntakaavassa asemanseutu on määritelty valtakunnallisesti arvokkaaksi ja kyläkokonaisuus maakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Kylällä elää jopa unelma saada höyryveturikauden miljöö Unescon maailmanperintölistalle. Vau!

Lista ei tosin edes häivähdä mieleen, kun nykyarjessa astelee Salen risteyksestä kohti asemaa ja höyryveturipuistoa. Kylän kultakauden eli 1950-60-lukujen hehkun voi etäisesti aavistaa, mutta nyt ympäristöä kirjovat lahoavat talot, käytöstä poistetut suurkeittiölaitteet ja kuorma-autot, kontit, tynnyrit ja rautaromut.

Kyläyhdistys ja yrittäjät ovat vuosia vaatineet ydinkeskustan siistimistä ja kaupunki pommittanut Pyramidin ja rivitalojen omistajia siistimiskehotuksin, lopulta uhkasakoinkin. Yhtiö otti ja valitti uhkasakoista Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, ja taas aikaa kuluu. Rakennusten ulosottohuutokaupassa vastuut siirtyivät uudelle omistajalle - paha vain, että uuden omistajayhtiön taustajoukot ovat samat kuin vanhan. Muuttuuko siis mikään?

Huutokauppa meni farssiksi kenties siksi, ettei rakennusten purkumahdollisuuksista ollut varmuutta. Pikkulinnut lauloivat, että kaupunki ja yrittäjät suunnittelivat Pyramidin kunnostamista ja rivitalojen purkamista. Moni tosin näkisi, että Pyramidi puretaan ja rivitalot pannaan asumiskuntoon - ja moni, ettei pureta mitään.

Pakkaa sekoittaa Keski-Suomen museon lausunto, jonka mukaan Pyramidi ja ainakin yksi rivitalo tulee säilyttää. Museosta viestitetään myös, että kaupungin tulisi laatia taajaman asemakaavan rinnalle yleiskaava ohjenuoraksi kaikelle rakentamiselle ja säilyttämiselle.

Ympäristökeskuksessa katsotaan, että museon lausunto on "pohjapaperi tuleville keskusteluille". Se ei siis edellytä mitään nyt, mutta "tarvittaessa se kaivetaan esiin". Siis silloinko, kun joku haluaisi purkaa jotakin?

"Uuden omistajan" vaikutuksia - tai vaikuttamattomuutta - Pyramidin-seudun ulkoiseen ilmeeseen odoteltaessa kyläyhdistys järjestää 22.1. illan, jossa kaupungilta vaaditaan selvitystä siitä, miten miljööseen saataisiin jotain rotia.

Kyläläiset tosin myöntävät, että myös monet yksityiset talot ja pihat huutavat siistimistä. Ja Öljymäellä on jo vuosia ränsistynyt kylmillään neljä rivitaloa, joiden omistajatahoihin kuuluvat kaupunki ja seurakunta.

Kenen siis tarttis tehrä jottain - vai kaikkienko vihdoin viimein yhdessä?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen Keuruun aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.