Haavoittaako lasi demokratian?

Ruotsissa on viikkoja ihmetelty elintarvikkeista löytyneitä lasinsiruja. Suojelupoliisi on tutkii asiaa. Myös terroria pidetään mahdollisena.

Suomessa löytyivät ensimmäiset lasinsirut viime viikonloppuna leivästä, pakastevihanneksista ja erilaisista elintarvikkeista. Löydösten todenmukaisuutta tai lasin alkuperää ei ole pystytty selvittämään.

Nämä uutiset saavat mietteliääksi. Avoin yhteiskunta on haavoittuva.

Jos lasinsirut on ujutettu tarkoituksellisesti erilaisiin ruokatarvikkeisiin, se kertoo siitä, että demokraattisia yhteiskuntia olisi mahdollista järkyttää pahasti.

Elintarvikejakelumme on hajautunutta. Ruokaa valmistetaan sadoissa tehtaissa, sitä kuljetetaan kymmenissä tuhansissa autoissa ja myydään tuhansissa kaupoissa. Jokaisessa vaiheessa on mahdollista ujuttaa elintarvikkeiden sekaan tai sisään erilaisia vahingoittavia aineita.

Toinen riskipaikka on vedenjakelu. Jos vahingoittamisen on kylliksi tarkoitusta, vesilaitoksille on mahdollista ujuttautua ja myrkyttää vettä.

Toivottavasti lasisirut eivät osoittaudu terroriksi. Jos jokin mielipideryhmä haluaa näin vaikuttaa ihmisiin, se avaa kamalia näköaloja. Terrorismin ollessa satunnaista ja osuessa elämän ydinasioihin, pelko leviää.

Jos ihmiset eivät uskalla syödä tai juoda, romahtaa yhteiskunnan perusta.

Yhteiskuntamme ydin on, että se suojaa jokaisen ihmisen turvallisuuden ja oikeuden elää. Perusturvallisuuden romahtaminen olisi pahinta, mitä voi tapahtua. Toivottavasti pelolla pelaavia ääriryhmiä ei maahamme kehity.

LÄÄKELAITOKSEN siirto poikii kummallisia uutisia. Yleisradio kertoi maanantaina suurena uutisena, että laitoksen henkilökunta on laskenut siirron kustannuksiksi 61,25 miljoonaa euroa.

Haastattelussa summaa laskenut henkilökunnan edustaja tokaisi, että summa voi vielä moninkertaistua. Hän siis puhuu miljardista mummon markasta.

Uskoo ken tahtoo.

Yleisradiolla voisi olla lähdekritiikkiä, vaikka Pasilassa alueellistaminen harmittaisikin.

Lääkelaitoksen siirto Helsingistä Kuopioon on järkevää. Valtio säästää ja koko maa kehittyy.

NUUKSIOSSA Espoossa nähtiin muutama viikko sitten karhu.

Metsässä retkeilleet kaksi hiihtäjää "pelastettiin" pois helikopterilla.

Milloin pienet koululaiset Keski-Suomessa ja muualla maakunnissa viedään kouluun helikopterilla? Karhuja kun on jäljiksi asti monen koulutiellä.

Ei elä maa samalla mitalla.

FORTUMIN johtajavaihtoviikot ovat nyt ohitse. Mikael Lilius on kymmenet miljoonansa nostanut. Ehkä pieni osa niistä voidaan periä takaisin, jos bonusehtojen virittämisessä on ollut selviä väärinkäytöksiä.

Uusi johtaja Tapio Kuula saa 70 000 euron kuukausipalkkaa. Onko se kohtuullista, moni kysyy.

Ehkä Fortum-kohut ovat ohitse. Kun Lilius ja Peter Fagernäs poistuvat, energiayhtiöstä tulee normaalin harmaa yhtiö. Ellei se sitten ahnehdi hinnankorotuksilla ja suututa taas suomalaisia.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.