Hakukoneistossa kokenut, koulutettu ja huokea mäkijohtaja

Suomen seuraavan mäkihypyn päävalmentajan hakuaika päättyi eilen perjantaina. Kuukauden sisällä - mahdollisesti jo tässä kuussa - selviää, kenet Suomen hiihtoliiton mäkihypyn ja yhdistetyn valiokunta kelpuuttaa täyttämään Tommi Nikusen saappaat.

Lajijohtaja Janne Marvailan työpöydällä on pitkä lista hakemuksia, joita hän alkaa käydä ensi viikolla läpi. Pinon parhaiksi arvioitavat pääsevät haastattelu- ja neuvottelupöytään.

Luultavasti ensimmäisen kerran kautta aikojen neuvottelupöydässä joudutaan puhumaan muutakin kieltä kuin suomea. Marvailahan on vihjaillut, että hakijoiden joukossa on mitat täyttäviä ulkomaisia nimiä.

Veikkaukseni on, että pestin saa loppujen lopuksi joko Janne Väätäinen tai Ari-Pekka Nikkola. Tai molemmat, jos Nikkola suostuu kakkosvalmentajaksi.

Valinnan siunaavassa valiokunnassa on 11 jäsentä. Vaikutusvaltaisimmat äänenpainot omaavat Hiihtoliiton varapuheenjohtaja Ilkka Tiilikainen ja vuoden 1980 olympiavoittaja Jouko Törmänen. Heistä jompikumpi tai molemmat istuvat varmasti esiraadissa Marvailan kumppanina.

Mitä päävalmentajalta sitten vaaditaan?

Jouko Törmäsen mukaan kolme tärkeintä kriteeriä ovat johtamistaidot, kokemus ja koulutus. Kansalaisuudella ei ole kuulemma muuta merkitystä kuin se, että jos valituksi tulee ulkomaalainen, hänen täytyy osata englantia.

Epäilen, että ulkomainen vaihtoehto poistuu kuvioista viimeistään siinä vaiheessa, kun aletaan puhua palkasta. Hiihtoliitto on kansainvälisessä vertailussa kitsaan työnantajan maineessa eikä sen talous ole vieläkään täysin toipunut Lahden MM-hiihtojen hemohes-skandaalin ja Kaisa Variksen epo-käryn aiheuttamista tulolähteiden kuivumisista.

Tätä nykyä mäkihyppy etsii suuren osan rahoistaan omatoimisesti, ikään kuin Hiihtoliiton organisaation ulkopuolella, mutta eurot ovat silti tiukassa. Ensi kauden eurojahtia ei millään muotoa helpota se, että lajin ykköstähti, erittäin edustuskelpoiseksi vuosien mittaan oppinut Janne Ahonen päätti lyödä sukset naulaan.

Palvelukseen siis halutaan kokenut, koulutettu ja huokea mäkijohtaja. Hänen pitäisi osata hoitaa kotiin mitaleita ja pokaaleita tulevien talvien koitoksista joukkueella, jolla ei ole turvanaan takuuvarmaaJanne Ahosta.

Haastetta kerrakseen. Silti paikalle on tunkua.

Luontevin valinta uudeksi päävalmentajaksi olisi ilman muuta nykyinen kakkosvalmentaja Väätäinen, jolle Nikunenkin jo testamenttasi manttelinsa. Mies ei ole suuren yleisön silmissä vielä kovin tunnettu, mutta mäkihyppypiireissä tiedetään hyvin, että hän on rautainen alan ammattilainen.

Väätäinen aloitti oman hyppyuransa jo 4-vuotiaana ja on käynyt porras portaalta läpi kaikki askeleet kohti päävalmentajuutta. Hän on paljon valmiimpi tehtävään kuin Tommi Nikunen oli kuusi vuotta sitten. Nikunenhan pomppasi mäkihypyn päävalmentajaksi yhdistetyn mäkivalmentajan postilta.

Kokemuksen puutteeseen Väätäisen valinta ei varmasti kaadu, eikä koulutukseenkaan. Miehestä piti tulla kokki, mutta valmentaminen vei mennessään pian oman hyppyuran päätyttyä kuusi vuotta sitten. Hän on suorittanut ammattivalmentajan tutkinnon Rovaniemen urheiluopistolla.

Valtin Väätäisen hihaan antaa se, että hän on kevätkauden ykköshyppääjän Janne Happosen henkilökohtainen valmentaja. Luvassa ei olisi ainakaan Happosen puolelta kinaa siitä, pääseekö henkilökohtainen valmentaja mukaan kisareissuun vai ei.

Harri Ollihan väitti polttaneensa hihansa lentomäen MM-kisojen aikoihin, kun hänen henkilökohtaista valmentajaansa ei alustavasta lupauksesta huolimatta kustannettukaan Oberstdorfiin...

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.