Hallituksen työ kantaa!

Sipilän hallitus on tehnyt töitä suomalaisten hyväksi reilut 1000 päivää. Ponnistelut ovat tuottaneet tulosta, sillä Suomi on huomattavasti paremmassa kunnossa ja tulevaisuus näyttää paljon valoisammalta kuin kolme vuotta sitten.

Omani ja koko keskustan päälupaus oli laittaa Suomen talous kuntoon ja auttaa uuden työn luomisessa. Siitä lupauksesta on pidetty kiinni. Nyt voi perustellusti sanoa, että valittu linja ja uudistuspolitiikka toimivat. Suomen pyörät pyörivät taas. Viimeisin näyttö tästä oli OECD:n viime viikolla julkaistu maaraportti.

Hallitusohjelman luominen oli päämäärätietoista, mutta vaikeaa. Tunsin itsekin olevani vastuupaikalla, kun vastasin biotalouden osiosta. Rakenteiden muuttaminen, säästäminen ja uudistuminen on aina työlästä.

Me hallituspuolueissa tiesimme, että epäonnistuminen veisi isänmaan kuilun partaalle tai vähintään EU-komission holhoukseen. Tavoitteista on pidetty kiinni ja hallitus on tehnyt vaikeita päätöksiä, joita oppositiosta on epäilty ja haukuttu. Nyt tulokset puhuvat puolestaan.

Talous ja työllisyys kasvaa koko maassa, vienti vetää, ja kymmenet tuhannet ihmiset ovat päässeet töihin. Se tarkoittaa, että kymmenissä tuhansissa perheissä tulot ovat nousseet, kun työttömyystuki on vaihtunut palkkaan.

Myös pitkäaikaistyöttömyys ja nuorisotyöttömyys on hellittänyt. Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli tänä vuonna 8 000 vähemmän kuin edellisen vuoden tammikuussa. Suurin köyhyysriski on työelämän ulkopuolella olevilla.

Keski-Suomessa työllisyys on parantunut jopa muuta maata nopeammin, yli 3 % hallituskauden alusta. Viimeisimmän Keski-Suomen tilastokatsauksen mukaan yritysten liikevaihdot ovat kasvussa.

Mukava tekemisen meininki tuntuu kaikilla seutukunnilla. Sekin oli hyvä, että saimme koko Pohjoisen Keski-Suomen korkeampaan yritystukialueeseen.

Valtion velkaantuminen on vähentynyt huomattavasti. Velkaantuminen olisi ollut epäoikeudenmukaista lapsiemme ja lastenlapsiemme kannalta.

Kasvu ja vahva julkinen talous eivät ole itseisarvo. Niitä tarvitaan, jotta pystymme huolehtimaan heikompiosaisista ja voimme taata turvallisen arjen, tasa-arvoiset palvelut ja muut elämän edellytykset kaikkialla Suomessa.

Tiukasta taloustilanteesta huolimatta peruspalveluista ei ole leikattu ja olemme myös pystyneet tekemään parannuksia perusturvaan.

Tuloerot eivät ole kasvaneet, koska Suomessa on yksi maailman tehokkaimmista tulontasausjärjestelmistä. Suomi kuuluu niiden OECD-maiden joukkoon, jossa tuloerot ovat kaikista pienimmät.

Hyvätuloisten solidaarisuusveroa jatkettiin. Suomen vaikeasta taloustilanteesta huolimatta pienituloisimpien takuueläkettä on korotettu tällä vaalikaudella kaksi kertaa, omais- ja perhehoidon rahoitusta on parannettu, opintotukeen tehtiin huoltajakorotus ja pienimpiä vanhempainpäivärahoja ja sairauspäivärahoja korotettiin.

Lapsiperheiden tilannetta helpottavat varhaiskasvatusmaksujen alennukset. Lähes 7 000 uutta pienituloista lapsiperhettä vapautuu varhaiskasvatusmaksuista.

Perhepolitiikkaa käännettiin suuntaan, jossa perheet saavat varhaista apua entistä paremmin.

Rakenteiden muuttaminenkin on loppusuoralla. Tiivistämme maataloushallintoa eli niputamme Eviran, Mavin, maanmittauslaitoksen tietopalveluyksikön ja osan Tukesia sekä elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksia (ely) ja aluehallintovirastoja (avi) yhteen.

Tarkoitus on tehostaa toimintoja, ja uusi ruokavirasto muuttuu valvojasta valmentajaksi. Sote-uudistuksen myötä 400 hallintohimmeliä korvautuu 18 maakunnalla. Maakuntavaaleilla valitaan osaava porukka, jonka tehtävä on huolehtia maakunnan menestyksestä ja tasapuolisista palveluista.

Meidän tulee pitää pää kylmänä päätöksenteossa vielä nytkin, kun valtion talous näyttää kääntyneen. Kuitenkin, valtiontalouden kehyksissä on keskusta-aatteen mukaisesti muistettava köyhän asia.

On koko yhteiskunnan etu, että heikompiosaiset alueet ja ihmiset saavat nauttia yhtäläisesti kasvun hedelmistä ja päästä itse niitä tuottamaan!

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Keski-Suomesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .