Hallitus ampuu omaan jalkaan

J yrki Kataisen hallitus lupaa paljon ja kaunista, mutta tärkein on jäänyt tekemättä. Rahoitus puuttuu monien lupausten toteuttamiseksi, kirjaukset jäävät katteettomiksi.

Hallitusohjelmassa köyhät laitetaan karusti vastakkain. Ansio- ja perusturvan kytköksen säilyttäminen työttömyysturvassa merkitsee sitä, että kaikkein pienituloisimpien elintason parantamiseen ei taaskaan riitä rahaa, koska ne uppoavat vasemmistopuolueiden hellimään ansiosidonnaiseen turvaan.

Lapsille ja lapsiperheille Kataisen hallitus lupaa pelkästään asioiden "selvittämistä" ja "kehittämistä". Saimme kuluneet neljä vuotta hallituksessa kuulla siitä, kuinka lapsilisät kuuluvat kaikille, ne eivät saa leikata toimeentulotukea. Olin ja olen täysin samaa mieltä tästä vaatimuksesta. Miksei tätä köyhimpien kannalta tärkeää parannusta nyt ole hallitusohjelmassa?

Vaalien alla monet nykyiset hallituspuolueet lupasivat korjata eläkkeiden taitetun indeksin. Taitettu indeksihän toteutettiin aikanaan Paavo Lipposen hallituksen toimesta. Taitetun indeksin korjausta ei löydy uudesta hallitusohjelmasta. Tämäkö nyt on sitä peräänkuulutettua vastuunkantoa?

KATAISEN hallitusohjelmasta puuttuvat keinot uusien työpaikkojen ja kasvun luomiseksi. Keskustan mielestä vain menestyvät yritykset pystyvät työllistämään. Yritysten perustamista tulisikin edelleen helpottaa ja tuotekehitystä sekä kansainvälistymistä tukea verotuksen avulla. Nyt hallitus toimii päinvastoin, se kiristää yritysten veroruuvia.

Kansanedustaja Tuula Peltonen (Ksml 30.6) pistää hallitusohjelman leikkaukset edellisen hallituksen syyksi. Peltonen tietää, että Suomi olisi nyt huomattavasti heikommassa jamassa, ellei edellinen hallitus syvän Yhdysvalloista levinneen talouskriisin aikana olisi ottanut velkaa ja oikea-aikaisesti elvyttänyt sekä kotimaista kysyntää, työllisyyttä että elintärkeän viennin elementtejä. Se kannatti, sillä työttömyys on laskenut nyt 7,7 prosenttiin ja yritysten vientitilauskannat ovat jo normaalitasossa.

Kansainvälinen talouskriisi jätti talouteemme kuitenkin pitkän jäljen eikä valtion velanottotarve ihan heti häviä mihinkään.

Kataisen hallituksen leikkaukset sivistyksestä ja koulutuksesta ovat myrkkyä paitsi tasapuoliselle maan kehittämiselle, myös kilpailukyvylle. Esimerkiksi lukioverkon karsiminen vaarantaa myös yläkoulujen opetuksen tason, varoittaa puheenjohtaja Olli Luukkainen Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:sta. Kun lukio lopettaa, joutuvat opettajat hakemaan työtä muualta ja samalla paikkakunnan yläkoulu menettää ammattitaitoiset aineenopettajat. Aletaanko nuoria nyt kuskata takseilla yhä kauemmas?

AMMATTIKORKEAKOULUT joutuvat rajujen leikkausten kohteeksi. Ensin viedään 51 miljoonaa euroa vuoden 2011 tasosta ja tämän lisäksi leikataan kuntarahoituksen puolelta, eli yhteensä 120 miljoonaa euroa. Summa on 12 prosenttia ammattikorkeakoulujen kokonaisbudjetista. Miksi ammattikorkeakoulut pannaan näin ahtaalle vaikka niillä on sama määrä opiskelijoita kuin yliopistoilla mutta huomattavasti parempi läpäisy, huomattavasti enemmän tutkintoja ja vähintään yhtä hyvä työllistävyys kuin yliopistoilla?

Leikkausten seurauksena ammattikorkeakouluista joudutaan vähentämään noin 7 000 aloituspaikkaa koko maassa. Samalla 300-400 opettajaa jää työttömäksi. Suuri riski on, että menossa oleva ammattikorkeakoulujen hallinto- ja rahoitusmallin määrittävä lainsäädäntö tehdään kohtuuttoman nopeassa aikataulussa ja se kytketään leikkaus- ja supistustavoitteisiin.

Kun yliopistot uudistettiin, siihen varattiin satoja miljoonia euroja rahaa.

Nyt kun ammattikorkeakouluja "uudistetaan", vauhdittajana on raju kymmenyksen leikkaus.

Ammattikorkeakoulujen merkitys maakuntien vahvana kehitysmoottorina on jäänyt Kataisen sixpack-hallitukselta täysin huomiotta. Leikkaukset ovat ennenkuulumattoman rajut, kun muistetaan kuinka oleellisen tärkeitä perusosaajia ammattikorkeakoulut tuottavat esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoon, kauppaan ja hallintoon, tekniikkaan sekä luonnonvarojen hoitoon.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Keski-Suomesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.