Hallitus pohjustaa uutta kasvua

Hallitus ja oppositio ovat viime aikoina hokeneet kilvan, että nyt on varaa elvyttää. Valtio ottaakin velkaa ja pumppaa sitä taantuman torjumiseksi. Vaikutukset ovat rajalliset, koska kasvun hyytymisen syy on ennen muuta vientiteollisuuden tuotteiden kysynnän vähäisyys.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on hahmotellut oppia vahvasta valtiosta ja kolmannesta tiestä. Hänen mukaansa ne merkitsevät tulevaisuudessa valtion investointien tuntuvaa lisäämistä ja muutenkin julkisen vallan vahvistuvaa roolia taloudessa.

HALLITUS valmistautuu jo aikaan, jolloin kysyntä maailmalla kääntyy kasvuun, ja suomalaisilla tuotteilla on menekkiä. Siinä vaiheessa maan tuotannon pitäisi olla iskussa.

Valtioneuvoston kanslia asetti äskettäin työryhmän pohtimaan ministeri Antti Tanskasen johdolla talouskasvun edellytysten vahvistamista. Asioita pohtii 17-jäseninen asiantuntijoiden ja poliittisten vaikuttajien työryhmä. Opposition edustajia ei ole mukana. Laaja-alaisuutta osoittaa mm. se, että toinen varapuheenjohtajista on lapsiasiainvaltuutettu Maria-Kaisa Aula (kesk.) Viitasaarelta. Kokoomusta puheenjohtajistossa edustaa valtiosihteeri Velipekka Nummikoski.

TANSKASEN työryhmä on liitetty julkisuudessa pääministeri Vanhasen ajatuksiin "kolmannesta tiestä". Hankkeen asettamispäätöksestä se ei kuitenkaan ole luettavissa ja tuskin työryhmä tehtäväänsä niin tulkitsee.

Urakka on muutenkin poikkeuksellisen laaja ja vaativa. Työryhmän on määrä saada aikaan julkista keskustelua ja tuottaa suosituksia talouskasvun vahvistamisesta 2010-luvun Suomessa. Erityisenä tehtävänä on arvioida, mikä on valtion paras rooli talouskasvun edistämisessä.

TYÖRYHMÄ antaa esityksensä hallitukselle ensi vuoden elokuun loppuun mennessä. Tuolloin pitäisi kai sitten talouden olla kääntymässä kasvuun.

Talouden asiantuntijat ja tutkijat ovat kuitenkin harvinaisen epätietoisia, mitä tuleman pitää. Ennustukset menevät täysin ristiin. Kukaan ei näytä tietävän, milloin taantuma päättyy.

Se on kuitenkin ilmeistä, ettei Suomen taloudessa ole vielä pohjaa sivuutettu.

Vapaan markkinatalouden suurvallasta USA:sta koko maailmaan levinneet talouden pulmat ovat saaneet aikaan keskustelua syvällisimmistä muutoksista. Muutkin kuin Suomen pääministeri ovat ennustaneet vahvan valtion aikaa eli julkisen vallan vahvistumista markkinavoimien kustannuksilla. Poliittiset vallanpitäjät määrittelisivät aikaisempaa vahvemmin puitteet markkinavoimille, ja tuloksena olisi vakaampi talous.

Hyvä on, jos näin on. Vakaan talouden tavoite on kuin se paljon puhuttu kala, jota kannattaa pyytää, vaikka saalis onkin epävarma.

Se on kuitenkin varmaa, että finanssimarkkinoiden valvontaa ja pelisääntöjä yritetään tosissaan tehostaa USA:ssa ja muissa markkinatalousmaissa. Onnistuessaan se merkitsisi valtion vahvistumista suhteessa markkinavoimiin. Saa nähdä onnistuuko. Nykymaailman raha on näet niin "vikkelä elukka", että valitettavasti se löytää vapaat reittinsä säätelystä huolimatta.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.