Hallituskriisi ja tarinan kertomisen taito

Kokoomus onnistui tarinansa kertomisessa torstaina. Perjantaina tuli niin sanotusti pataan, joten lauantaina oli kerrottava jo aivan eri tarinaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon aluejaosta päättäminen kärjistyi torstaina iltapäivällä hallituskriisiksi, jonka viestinnällistä ilmatilaa hallitsi koko päivän kokoomus.

Päivällä putkahti julkisuuteen salainen asiantuntijamuistio, joka varoitti yli 12:n sote-alueen vaaroista. Siitä kokoomuslaiset saivat hyvää pönkää puhua ajamansa viiden sote-alueen mallin puolesta ja päivitellä keskustan 18:n alueen mallin paljastavaa vallan tavoittelua.

Opposition some-aktiivit ja valtakunnalliset mediat lähtivät mukaan päivittelyyn. Kokoomuksen tarina toimi. Kokoomuslaisten viestiminen oli torstaina niin taitavaa ja massiivista, että keskustalaiset kiistakumppanit vaikuttivat vasta samaa lajia harjoittelevilta alakoululaisilta.

Perjantaina tarina ei enää purrut. Kokoomuksen toiminta aiempienkin sote-ratkaisuyritysten änkyränä sai yhä enemmän mediatilaa. Kokoomuslaisten puheet ja päivitykset joutuivat hallituskumppaneiden hampaisiin.

– En ymmärrä, että palkkarengit twiittailevat joskus yhdentoista aikaan tsemppiviestejä, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini murisi perjantai-iltapäivänä.

Hallituskriisin pitkittyessä perjantai-iltaan tarina oli muuttunut täysin toiseksi. Kokoomus oli iltalypsyllä vähintään yhtä härskisti kuin keskusta ellei jopa härskimmin.

Hallituspuolueiden johto väänsi esikuntineen sovun sote-raameista ja ties mistä lauantain vastaisena yönä. Kokoomus pysyi hallituksessa.

Lauantaina puolen päivän aikaan puolueen puheenjohtaja Alexander Stubb puhui juuri kuin pitikin. Tarinaa oli tarkistettu.

– Politiikassa on tärkeä katsoa koko Suomen etua. Ei sitä, kuka antaa periksi missäkin.

Suomalaisille Stubb viestitti, ettei maata haluttu jättää pulaan. Viestissä omille korostui, miten valinnanvapaus varmistui ennakoitua aikaisemmin.

Lauantai oli muutenkin armotonta poliittisen sote-tarinoinnin aikaa. Edellinen ei tarkoita, että poliitikot olisivat alkaneet kertoa katteettomia, vaan pyrkivät tiedotteillaan ja päivityksillään kiinnittämään huomiota haluamiinsa epäkohtiin. Tai korostivat joitakin kohtia hillolla ja kermavaahdolla.

Esimerkiksi keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko rauhoitteli kunnanisiä ja -äitejä väläyttämällä kunnille vahvempaa roolia työllisyyden hoidossa. Maakuntien itsehallintomalli kun kaappaa kunnilta valtaa maakuntatasolle.

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma varoitti kansalaisia juhasipilöistä. Seuraavasta on vaikea muuta päätellä:

– Sanelu-Suomeen siirtyminen tuottaa väistämättä lisää ristiriitoja ja tuo epävarmuutta suurten uudistusten johdonmukaiseen läpivientiin.

Kriisien ja vääntöjen ohella politiikka on sanojen asettelemisen sekä mielikuvien synnyttämisen taidetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.