Haluan minulle naurettavan

MTV3:n iltapäiväohjelmistossa alkoi eilen sarja Fresh Off the Boat, joka on yllättävän hauska ja raikas tilannekomedia, vaan ei puututa nyt siihen. Puututaan sarjan aiheeseen: taiwanilaisperhe yrittää sopeutua amerikkalaiseen elämäntapaan ja ihmisiin.

Huumori syntyy kulttuurien yhteentörmäyksestä ja siitä, että amerikkalaisuutta katsotaan ulkopuolisin silmin. Ideassa ei ole mitään uutta, päinvastoin, se on yksi komedian peruskaavoista. Klisee tuo on ainoastaan kliseisesti toteutettuna.

Miksi tuollaista komediasarjaa ei ole toteutettu suomalaisiin olosuhteisiin siirrettynä? Aihe suorastaan riippuu ilmassa juuri nyt, mutta ainakaan minun tietääkseni kukaan ei ole siihen tarttumassa. Tuollainen komediasarja ei ole pelkästään hyvä idea; tämä maa suorastaan tarvitsee sellaista.

Suomalainen yhtenäiskulttuuri on olemassa lähinnä vain konservatiivien mielikuvituksessa ja kotimaisissa tv-sarjoissa. Kun Minttu Mustakallio treffailee netissä tapaamiaan miehiä sarjassa Klikkaa mua, se tuntuu modernilta tv-viihteeltä, vaikka moista harrastettiin tosielämässä jo viime vuosituhannella.

Nyt on tv-kanavilla ja tuotantoyhtiöillä miljoonan euron tilaisuus. Maahanmuuttajaperhe saapuu Suomeen ja päätyy vastaanottokeskukseen. Suomalaisuuden ihmettely ja oppiminen alkaa heti. Pelkkä vinoilu ja ilkeily olisi typerää, eikä edes hauskaa, mutta itseironiaa pitää toki harrastaa, niin mamujen kuin varsinkin suomalaisten suhteen. Kantasuomalaiset kuitenkin olisivat pääkohderyhmä.

Sarja käsikirjoittaa itse itsensä. Turvapaikan hakeminen, kielen oppiminen, byrokratia, asunnon ja työpaikan etsiminen, lasten koulunkäyntiä, kantasuomalaisiin tutustuminen, ennakkoluulojen kohtaaminen. . . Huumoria irtoaa niin suvaitsevaistosta kuin maahanmuuttokriittisistäkin.

Minulle ei tarvitse maksaa ideasta mitään. Tässä on kysymys paljon tärkeämmistä asioista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.