Hankasalmi kuorofinaaliin

Hankasalmelaiset tekevät hienoa kuorokevättä. Tarja Erkkilän johtama Voice-kuoro meni huimalla yleisön suosiolla Suomen paras kuoro -kilpailun finaaliin. Hankasalmelaiset kamppailivat paikasta kovassa seurassa. Tampereen Teekkarikuoro ja Helsingin Sibelius-lukion kuoro jäivät toiseksi.

Voice on Hankasalmella asuvien Tarja ja Jaakko Erkkilän uurastuksen tulos. Tarja Erkkilä on musiikin lehtori ja Jaakko Erkkilä Jyväskylän yliopiston musiikkiterapian professori. He ovat tehneet erinomaista työtä kunnan musiikkielämän eteen.

Entisenä hankasalmelaisena pitää toivoa Voicelle menestystä. Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinenkin tuntuu olevan aivan pää pyörällä kuorosta. Kovana JYPin fanina - ja poikansa kanssa jokaisen kotiottelun katsojana - Mäkinen ei enää puhu vain JYPistä. Äänessä on ylpeys Voicesta.

Finaalipaikasta kamppailee edelleen jyväskyläläinen Ruamjai. Voisiko edessä olla keskisuomalainen finaali?

NOKIAN henkilöstövähennykset ovat vielä auki. Stephen Elop kertoi alkuvuonna, että yhtiö siirtyy älypuhelimissa Microsoftin Windows phone -ohjelmistoon. Omaa ohjelmistokehitystä leikataan. Se tarkoittanee tuhansien työpaikkojen menetystä.

Nokian yhteiskuntavastuujohtajana on entinen pääministeri ja puoluejohtaja Esko Aho. Hän varmasti tietää, että tuhannet irtisanomislaput olisivat myrkkyä juuri ennen vaaleja. Ne aiheuttaisivat yleistä epävarmuutta ja voisivat johtaa vaaleissa protestikäyttäytymiseen.

Nokia venyttelee henkilöstövähennystiedot vaalien yli. Pian sen jälkeen ikävät uutiset vyöryvät.

Toivottavasti Nokian toipuminen alkaa vielä tänä vuonna. Laitevalmistajana yhtiö ei pitkälle pötki, joten vahvan kehitys - ja ohjelmistosaamisen pitäminen Suomessa on tulevaisuuden kannalta tärkeää.

URHEILUSEURA on huonoa liiketoimintaa. Edes huippuseurat eivät useinkaan pysty plussatulokseen. Liian usein jääkiekon, jalkapallon, pesäpallon tai koripallon seurat hoippuvat tappiolla.

Jyväskyläläisen jalkapallon ylpeys JJK kertoi viime vuoden tuloksestaan. Kaksi viimeisintä kautta jalkapallon ylimmällä sarjatasolla ovat tuottaneet yli puolen miljoonan tappiot.

Jääkiekon tämän vuoden mestaruudesta taisteleva JYP puolestaan itse ehkä kannattaa, mutta samaan yhtiöön kuuluvat myös D Team ja A-juniorit. D Team tekee vuosittain 200 000-300 000 euron tappiot.

Lähellä on tilanne, jossa samassa paketissa olevasta mestis- ja liigaseurasta joudutaan luopumaan. D Teamin loppu olisi henkinen tappio Jyväskylän kiekolle.

Ammattiurheilussa on miettimisen paikka. Voi olla, että sponsoritulot eivät tulevaisuudessa kasva. Jos näin käy, seuroja kaatuu entistä enemmän. Myös ammattiurheilijoiden palkat laskevat ja moni joukkueurheilija saa olla peleissä mukana vain urheilun ilosta.

Toivottavasti jyväskyläläisseurat selviävät. Niidenkin on hyvä sopeutua taloudellisiin realiteetteihin ajoissa, sillä velkataakassa vaihtoehtoja ei enää ole.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.