Hanki hyvä varainhoitaja

Eurojackpotissa rikastunut jämsäläinen pienyrittäjä antoi pari viikkoa sitten erinomaisen vihjeen Keskisuomalaisen lukijoille: Hanki itsellesi hyvä varainhoitaja. Mistä ja miten sellaisen löytää? Tarvitaanko miljoonaomaisuus, jotta sijoittamiseen saa pätevää apua? Ei tarvita, sillä pienelläkin säästösummalla voi vaatia hyvää varainhoitoa.

Kun työskentelin eläkeyhteisöjen salkunhoitajana, tehtäviini kuului sijoittaa varojamme osakkeisiin ympäri maailmaa. Koska emme millään pystyneet hoitamaan tätä itse, oli järkevää antaa varoja varainhoitajien huomaan.

Hyvän varainhoitajan haku alkaa pohdinnasta, mitä hyvältä varainhoitajalta vaaditaan. Hyvä tuotto on aivan liian helppo vastaus, sillä muita varainhoitajia korkeampi tuotto on voinut tarkoittaa muita kovempaa riskinottoa. Sitä et välttämättä halua. Onko varainhoitaja ollut pelkästään onnekas, kun on sijoittanut osakkeisiin alkuvuoden aikana? Menneisyyden tuotto ei takaa tulevaa, joten se on vain yksi osa varainhoitajan arviointia.

Luottamus on tärkeintä

Varainhoito perustuu luottamukseen. Se on koko toiminnan ydin. Asiakas antaa varojaan toisen hoitoon ja odottaa, että työ tehdään parhaalla mahdollisella tavalla. Se ei tarkoita korkeinta mahdollista tuottoa, sillä asiakkaan riskinottohalu pitää huomioida. Yksi tyytyy muutamaan prosenttiin, kun taas toinen on valmis hieman hurjastelemaan korkean tuoton toivossa.

Varainhoitajan tehtävä on yhdessä asiakkaan kanssa laatia kirjallinen suunnitelma, kuinka varat sijoitetaan. Siinä pohditaan mm. sijoitusten aikajännettä ja osakkeiden osuutta.

Luottamuksen pitää olla molemminpuolista. Asiakkaan on voitava luottaa varainhoitajansa ammattitaitoon ja reiluun toimintaan. Varainhoitajan on puolestaan voitava luottaa siihen, että asiakas antaa oikean kuvan itsestään esimerkiksi riskinsietoa setvittäessä.

Luotettavalla varainhoitajalla on näyttöä toiminnastaan ja riittävästi väkeä töissä. Se antaa uskottavuutta. En ole koskaan tykännyt tulokkaista, jotka lupaavat tehdä asioita ihan uudella tavalla. Harjoitelkoot muutaman vuoden toisten rahoilla, ei minun.

Käy omassa pankissasi

Varainhoitajan etsimisen voi aloittaa netistä, mutta se on vasta perustiedon hankintaa. Suosittelen ensivisiittiä omaan pankkiin. Sinnehän sinulla on jo suhde olemassa. Jäikö tapaamisesta olo, että varainhoitaja välitti sinusta ja tahtoi kanssasi samaan veneeseen? Jos tapaaminen ei miellyttänyt, käy myös kilpailijalla.

Hyvä varainhoitaja on kiinnostunut sinun ja perheesi raha-asioiden kokonaisuudesta. Varainhoitaja kiinnittää asiakkaan huomion oikeisiin asioihin, kuten esimerkiksi perhetilanteeseen, verotukseen ja perintösuunnitteluun. Vakuutuksetkin on hyvä katsoa, että ikäviä yllätyksiä ei pääsisi syntymään. Yksittäisistä osakkeista ei välttämättä kannata edes puhua.

Sokeasti ja näkemättä ei pidä luottaa. Yksittäistä tuotetta puhelimessa myyvä sanaseppo ei tarjoa varainhoitoa. Heidät voit sulkea pois laskuista saman tien. Et ehkä ostaisi käytettyä autoakaan pelkästään puhelinsoiton perusteella?

Kirjoittaja toimii OPssa asiantuntijapäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.