Harjoittelua ennen suunnan näyttävää Venäjä-karsintaottelua

Liechtenstein on kautta aikojen heikoin jalkapallomaa, joka on osunut Suomen kanssa samaan lohkoon arvoturnausten karsinnoissa.

Vain noin 30 000 asukkaan valtio on Fifan rankingissa sijalla 156. Suomi majailee 107 pykälää korkeammalla kuin illan vastustaja eli sijalla 49.

Asetelma on selvä: Suomi ei voi hakea ottelusta muuta kuin voittoa. Ja kolmen pisteen potin Suomi myös ottaa, ellei jotain hyvin kummallista tapahdu.

Suomelle Liechtensteinin kohtaaminen on eräänlainen harjoitusottelu, vaikka pelissä jaetaankin MM-karsinnan pisteitä.

Se todella iso peli on edessä keskiviikkona, kun edellisten MM-kisojen välieräjoukkue Venäjä tulee Helsinkiin. Siinä pelissä Suomen pitää olla kaikin puolin huipputikissä.

Venäjä-pelin läheisyyyden takia Stuart Baxter saattaa juoksuttaa Liechtensteinin kaatoon normaalista poikkeavan avauskokoonpanon. Kaikki pikkukolhuista kärsivät pelimiehet huilaavat varmasti ja selvää on ettei keskikentän kapellimestari Jari Litmanen pelaa koko ottelua.

Lähtökohta on se, että Suomen pitää kaataa Liechtenstein vaikka B-miehistöllä ja sen takia taktikointiin on kerrankin jopa varaa.

Täytyy muistaa, että pieneenkin vastustajan voi kompastua. Viime EM-karsinnoissa Huuhkajat menetti pelin hävittyään Azerbaidzhanille ja edellisistä MM-karsinnoista jäi paha tahra, kun Fifan listan 138:s Androrra puristi tasapelin Suomen kanssa.

Liechtensteinin kaltaiseen kääpiöön ei kuitenkaan kapsahda ilman asenneongelmia. Ja motivointi lienee kohdallaan Baxterin kaltaisen ammattimiehen johdolla.

Illan vastustaja on sitä luokkaa, etä se tuskin voittaisi edes Suomen mestaruutta Veikkausliigassa. Meneillään olevissa MM-karsinnoissa Liechtenstein on pelannut viisi ottelua tekemättä maaliakaan.

Eli, jos tällaiseen vastustajaan jämähtää, ei kannata edes jossitella MM-kisapaikan puolesta.

Illan ottelussa on yksi hankala pointti. Ottelujen hallitseminen ei ole Suomen juttu. Taitotasoltaan kansainväliseen huippuun verrattuna perin vaatimaton Suomen joukkue on parhaimmillaan vastaiskuissa altavastaajan roolissa.

Pelin hallitseminen jalkapallokääpiöitä vastaan on ollut monesti näennäistä ja tehotonta. Nykyisin on kuitenkin onneksi harvinaista, että Suomi hyytyy ennakolta heikompien tasolle, vaikka lähihistoriasta onkin muistissa muutamia karvaita matseja.

Suomi ja Liechtenstein eivät ole aiemmin kohdanneet maaottelussa. Pikkumaasta tulee 86. maa, jonka Suomi kohtaa A-maaotteluissa. Suomella on toistaiseksi myönteinen kertymä vain 30 maata vastaan. Sitä tilastoa on nyt aika petrata pykälällä.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.