Hauska Suomi

Vaihtoehtoja on kaksi. Joko oma huumorintajuni on kehittynyt tai suomalaisen tv-komiikan taso on parantunut. Samapa tuo, olen joka tapauksessa nauranut tänä syksynä television ääressä harvinaisen paljon.

Naurun tasapaino on muuttunut jakso jakson jälkeen hauskemmaksi ja samanlainen kehityskaari näyttää koskettavan Siskonpetiä. Lisäksi Noin viikon uutiset hykerryttää joka kerta ja YleLeaksilla on hetkensä. Kaikkien huumori on parhaimmillaan terävää, tarkkanäköistä ja oivaltavaa, ajattelemaan haastavaakin.

Mikä ohjelmia yhdistää?

Yleisradio tietenkin mutta myös tiivis ja tarkkaan käsikirjoitettu muoto. Esimerkiksi yksi Noin viikon uutisten jakso kestää 23 minuuttia, mutta sarjan käsikirjoittajatiimiin kuuluu kymmenen henkilöä, joukossa Teemu Vesterisen kaltaisia eturivin stand up -koomikoita. Naurun tasapainon finaalivaiheessa koomikot saivat hioa viiden minuutin settiään lähes viikon.

Tällaisesta pieteetistä voitaisiin ottaa oppia kaupallisen television puolella. En ole pystynyt katsomaan kovin pitkään Possea, Tuubia tai Voitolla Yöhön -lähetyksiä, mutta pikaisen analyysin perusteella niiden ongelmana on löysä rakenne ja laahustava rytmi. Enkä tiedä kovin monta tuskastuttavampaa ohjelmatyyppiä kuin viihdeohjelmat, jotka eivät viihdytä. Siinä missä Noin viikon uutiset palkitsee katsojan kerran puolessa minuutissa, ehtii Possen katsoja pohtia minuuttikaupalla, että milloinkohan tässä alkaisi oikeasti tapahtua.

Tiedän kyllä, että kyse on erilaisista viihdeohjelmien lajityypeistä. Ei kai silti olisi liikaa vaadittu, jos Maikkarikin yrittäisi välillä tehdä määrän sijaan laatua. Käsikirjoitukseen panostaminen ei ole ilmaista, mutta sitä ei ole myöskään Suomen eturivin näyttelijöiden juoksuttaminen studioon eri estradiohjelmia varten.

MTV3 aloittaa keväällä maailman palkituimman komediasarjan, Saturday Night Liven, suomalaiset lähetykset. Toivottavasti kanava pitää silloin huolen käsikirjoitukseen varattavista resursseista. Suomessa vaikuttaa olevan yhä enemmän ammattitaitoisia koomikoita, joten ehkä televisiolle saa jatkossa hekotella myös Maikkarin puolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.