Helpointa on luulla ennakkoon

En täysin usko väitteeseen siitä, että ennakkoluulot ovat aina pahasta ja että niitä tulisi aina välttää. Eivät ennakkoluulot tyhjästä synny. Omat ennakkoluuloni ovat usein vieneet lähemmäksi totuutta kuin ennakkoluulon täydellinen torjuminen olisi vienyt.

Tärkeämpää on, että ei jää jumiin ennakkoluuloonsa, eikä pidä sitä ainoana totuutena. Omat kuviot ovat kuitenkin usein ahtaita ja kapeita. Harvat meistä tietoisesti ja iloiten hakeutuu kuplansa ulkopuolelle. En minäkään.

Onneksi meillä on telkkari, joka on ikkuna laajempaan maailmaan. Telkkarista löytyy lukuisia sarjoja, jotka jo tyylilajinsa nimen mukaisesti kertovat meille totuuden reaalimaailmasta ja siten varmaankin tuhoavat ennakkoluulomme.

Esimerkiksi kliseinen käsitykseni venäläisnaisista on, että he tykkäävät meikata ja tälläytyä ja kuluttaa tähän paljon rahaa. Lisäksi he pitävät alkoholipitoisista kuplajuomista. Tosi-tv-sarja on opettanut minulle, että. . . Okei, huono esimerkki.

Kauppakeskus Tuurin vakioasiakkaita olen pitänyt juntteina, jotka innostuvat mistä tahansa, kunhan saavat halvalla. Tosi-tv-sarja on opettanut minulle, että. . . Okei, huono esimerkki.

Somessa ja lehdissä vähissä vaatteissa esiintyviä nuoria naisia olen pitänyt vähän yksinkertaisina ihmisinä, joilla ei ole mitään mielenkiintoista sanottavaa. Tosi-tv-sarjat ovat opettaneet minulle, että. . . Okei, huono esimerkki.

Ennakkoluuloni mukaan naiset innostuvat ja stressaantuvat häistään kohtuuttoman paljon ottaen huomioon, että se on vasta avioliiton ensimmäinen päivä. Tosi-tv-sarjat ovat opettaneet minulle, että. . . Okei, huono esimerkki.

Nyt alan ymmärtää, mistä ennakkoluuloni ovat peräisin. Ei tosielämästä, vaan tosi-tv-sarjoista. Lähtökohtana noille sarjoille on vahvistaa ja tukea ennakkoluuloja, koska se on helpointa ja sitä katsojan oletetaan odottavan. Aika rumasti ajateltu meistä tv-katsojista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.