Helsinki on törkypäästäjä

Helsingin Energia on laatinut suunnitelman vähäpäästöiseksi tulevaisuudeksi. Tällä hetkellä Helsinki on yksi maamme pahimmista ilmastopäästöjen aiheuttajista.

Helsingin Energia polttaa paljon hiiltä voimalaitoksissaan. Hiili on halpaa, mutta se aiheuttaa myös paljon päästöjä.

Ilmastopäästöjen vähentäminen on tärkeää luonnon ja meidän ihmisten kannalta. Siksi energiayhtiön suunnitelma on paikallaan.

Halpa hiili on kaupungille ja sen asukkaille ollut eduksi. Helsingin Energia tuloutti viime vuonna kaupungille yli 300 miljoonaa euroa voitoistaan.

Helsingin Energian mukaan hiilineutraali tulevaisuus johtaisi siihen, että yhtiö ei enää pystyisi tulouttamaan kaupungille suuria summia.

Helsingin Energian voitot ovat iso asia. Ne vastaavat kolmea prosenttiyksikköä Helsingin kunnallisveroissa. Eli ilman energiayhtiön voittoja nykyinen 17,5 prosentin kunnallisvero nousisi noin 20,5 prosenttiin.

Bioenergiaa ja muita vähäpäästöisiä energiamuotoja käytetään monilla paikkakunnilla paljon enemmän kuin Helsingissä. Tosin siellä myös lämmöstä ja sähköstä maksetaan korkeampia hintoja kuin Helsingissä. Ja kuntaverotkin ovat rapsakammat.

Helsingin Sanomat pääkirjoitti lehden kotipaikkakunnan energiayhtiön ajatuksista viikko sitten. Lehti vaati, että muun Suomen pitäisi osallistua Helsingin törkypäästöjen vähentämisen maksamiseen.

"Kohtuutonta on, jos helsinkiläiset jätetään kantamaan tämä taakka yksin", lehti oli huolissaan köyhän Helsingin tilanteesta.

Jyväskyläläisenä täytyy toivoa, että Keljonlahden uusi voimala ei lankea halvan hiilen houkutukseen.

VIHREÄT ovat Helsingin toiseksi suurin puolue. Vihreät ovat kohta pari vuosikymmentä olleet vahva poliittinen voima kaupungissa. Siksi onkin mielenkiintoista, että Helsingin Energia on suuri hiilen käyttäjä ja merkittävä ydinvoiman omistaja.

Vihreiden luulisi suosivan bioenergiaa, tuulta ja muita uusiutuvia energiamuotoja. Vaikuttaa siltä, että politiikassa mieluusti vaaditaan muilta ympäristöystävällisyyttä, mutta itse kyllä sujuvasti käytetään halpaa energiaa.

Poliittisesti maan vihreimmässä kaupungissa myös Natura-alueet ovat yllättävän usein uhan alla. Nyt Helsinki haluaisi rakentaa asuinaluetta Natura-alueelle. Ja muutama vuosi sitten valmistunut Vuosaaren satama loukkasi yllättävän sujuvasti Natura-aluetta.

Helsingin on jo aika aika tarttua sanoista tekoihin ja kantaa taloudellisesti oma osansa ilmastotalkoista.

NEW YORK TIMES muuttaa verkkolehtensä ensi vuoden alussa maksulliseksi. Se raivaa näin tietä verkon uutisten maksullisuudelle. Toinen laatulehti, Financial Times, on jo verkossa maksullinen.

Me Keskisuomalaisessa teemme uutisia tilaajillemme. Toimme viime viikolla kestotilaajille modernin kännykkäuutispalvelun. Muille mobiilit uutiset maksavat.

Verkon uutistaistelua käydään kaikkien tiedossa olevilla uutisilla. Ainutlaatuiset uutiset eivät taida pian olla vapaissa verkkolehdissä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.