Hengitysilma nopeasti verolle

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) kertoi viime viikolla löytäneensä hurjasti (17,6 miljardia) verotukia. Verotuet ovat neljännes verotuloista ja kymmenen prosenttia maamme bruttokansantuotteesta.

Miksi ei siis lopeteta verotukia ja pistetä näin valtion talous kuntoon? Verotuethan ovat tukia veronmaksukykyisille ihmisille tai yrityksille. Eli verotuista luopumisen ei pitäisi köyhää kouraista.

Näin ei ole. Kun katsoo VATTin laskelmia, ei voi kuin hämmästellä tutkimuslaitoksen ajatuksia.

SUURIN VEROTUKI on VATTin mukaan asuntotulon verovapaus. Sen takia valtiolta jää vuosittain saamatta kaksi miljardia euroa.

Mikä on asuntotulon verovapaus?

Asuntotulo on etu, jonka omassa asunnossa asuva saa verrattuna samanlaisessa vuokra-asunnossa asuvaan. Vuokralainen maksaa asumisensa vuokrana. Kun oma asunto on maksettu, se tuottaa joka kuukausi vuokralaiseen verrattuna edullisia asumiskuluja. Tämä erotus on laskennallisesti tuloa.

Omassa asunnossa asuvia verotettiin vuodesta 1973 vuoteen 1992. Sitten asuntotulon vero upotettiin kiinteistöveroon.

Asuntotulon verovapaus on nyt keskimäärin 2 800 euron vuotuinen "etu".

PÖLJÄÄKIN PÖLJEMPÄÄ olisi verottaa asuntotuloa. Ei sovi oikeustajuun, että omassa asunnossa asumisesta pitäisi maksaa veroa.

Aivan samoin voisi ajatella, että valtion pitäisi verottaa kaikkia koulutettuja erikseen koulutustulosta. Korkeasti koulutettujen tulot ovat suurempia kuin matalasti koulutettujen. Nyt veroa maksetaan jo palkasta ja aivan samoin omistusasunnoista kiinteistöveroa.

Valtiolta saa valtavasti verotuloja, jos lähdemme asuntotulon viitoittamalle tielle.

Kesällä kauniista säistä voi verottaa, sillä silloin kotimaan uimarannat riittävät nautinnoksi. Ei tarvitse lentää etelän lomarannoille. Jokaisesta hellepäivästä voi lätkäistä veron, jonka suuruus on yhden etelänmatka verran.

Hyviä veroja ovat myös lumivero (alppimatkat kalliita), rauhallisuusvero (vapaa maa maksaa suurkaupungeissa) ja vesivero (pullovesi kallista).

Hengitysilmakin on ilmaista etua. Happi on pullossa kallista. Hintaeroa pitää verottaa.

Ilmasta maksamisesta valtiovallalla on jo kokemusta. Suomen valtio oli Soneran suuromistaja, kun yhtiö osti 40 miljardilla markalla Saksasta ilmaa.

MAURI PEKKARINEN linjasi veroajatuksiaan haastattelussa viime viikonloppuna ( Keskisuomalainen). Pekkarisen vaalipoliittinen verolinjaus on seuraava.

Pekkarinen nostaisi pääomaveroja mutta jättäisi listaamattomien yritysten omistajien tulon 90 000 euroon saakka verottomaksi. Tavallisen ihmisen osinkotulot voisivat tuhanteen euroon saakka olla "jopa" verottomia.

Pekkarinen kiristäisi tuloveroja (ei ehkä pienituloisten) ja suurosinkojen verotusta mutta ei vastaavia metsänmyyntituloja.

Pekkarisen verotus ei näytä linjakkaalta kansalliselta veropolitiikalta, mutta sillä onkin tarkoitus mennä vaaleihin.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.