Henna hei, älä jätä meitä!

Kokoomuksen piirin väellä oli lumisateisena iltana joulukuun alussa 2008 ilo ylimmillään vanhassa Jyväskylän maalaiskunnan kunnantalon valtuustosalissa Taulumäellä. Pitkäaikainen haave oli toteutunut. Hetkeä aiemmin oli tullut tieto, että ensimmäisen kauden kansanedustajasta Henna Virkkusesta tulee ministeri.

Virkkunen oli keskisuomalaisten kokoomuslaisten lemmikki. Ujosta journalistiikan opiskelijatytöstä oli kasvanut napakka kunnallispoliitikko Jyväskylään.

Kevään 2007 vaaleissa hänestä oli tullut kansanedustaja. Nyt hänelle aukesi ministerin paikka, kun Sari Sarkomaa (kok.) erosi opetusministerin paikalta. Sarkomaa koki kolmen pienen lapsen äitinä ministerin työt raskaaksi taakaksi. Hän jättäytyi kansanedustajaksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen valikoi seuraajaksi Virkkusen. Virkkunen oli lähipiiriä. Pitipä moni jo silloin Virkkusta mahdollisena Kataisen jälkeen kokoomuksen puheenjohtajaksi.

Virkkusen ministeriys nosti Keski-Suomessa suuria odotuksia. Vihdoin maakunnassa oli myös kokoomuslaista ministeriainesta. Oma ministeri voisi edistää Keski-Suomen asiaa ja nostaa maakunnan kokoomusprofiilia. Aiemmin Keski-Suomi oli leimautunut keskustalaisten ministerien alueeksi, kun erityisesti Mauri Pekkarinen (kesk.) piti Keski-Suomea esillä valtakunnassa. Myös sosiaalidemokraattien Susanna Huovinen oli ministerinä saanut jonkun verran Keski-Suomen asioita eteenpäin.

Nyt Virkkunen on jo kestoministeri. Hän ministeröi toista kauttaan. Virkkusella on kova paikka Kataisen hallituksessa. Hänen pitäisi viedä kunta- ja palvelurakenneuudistus lävitse.

Enää kokoomuslainen väki ei ole samanlaisessa hurmoksessa kuin 2008. Kriittiset äänenpainot ovat lisääntyneet. Moni kyselee, missä ovat Virkkusen näytöt Keski-Suomen asioissa.

Keski-Suomi ei ole huomannut hyötyneensä omasta ministeristä. Alueellistamisessa ovat menneet ohi valtakunnalliset metsäkeskukset ja puolustusvoimien palvelukeskukset ja monet muut.

Pikemminkin maakunta on hajaantumaan päin, kun erilaiset pääpaikat ovat siirtymässä muualle Suomeen.

Ministeri Virkkusen ponnekkuudesta maakunnan kannalta tärkeissä asioissa saa nyt kuulla ihmisiltä enemmän kritiikkiä kuin kehuja. Monesti kriitikot tulevat läheltä Virkkusen kokoomuspiiriä. Esimerkiksi siitä muistutellaan, että puolustusvoimien palvelukeskuksen paikasta päättävää koordinaatiotyöryhmää veti Virkkusen valtiosihteeri.

Onneksi nykyisen hallituksen taival on vielä pitkä. Ehkä Keski-Suomen vuoro on jo pian.

Onnea ministeri Henna Virkkunen! Täytätte tänään 40 vuotta.

Voimia työhön ja muistakaa aina Keski-Suomi!

Paavo Väyrynen käy kovilla kierroksilla keskustan puheenjohtajakamppailussa. Hän syyttää joukkosähköpostissaan keskustan kansanedustajia Juha Sipilän ja Tuomo Puumalan taakse asettuneesta kuppikuntaisuudesta.

Väyrysen mielestä keskustan puolue-eliitin salaliitto yrittää kammeta häntä, ylivoimaista osaajaa, sivuun puolueessa.

Kuuma on kisa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.