Hetken luulin olevani rikas

Läksin juhannusta ja sen perinteisesti hauskaa säätä karkuun Välimeren saarelle. Matkalta palattuani laskin rahojani, eli katsoin talouslehden palvelusta osakesalkkuni arvon. Saldo näytti hyvältä, vaikka sekunnin kymmenyksen kuluttua ymmärsin sen olevan virheellinen.

Outokumpu on ensin vienyt ja nyt viime aikoina onneksi tuonut. Osake on tämän vuoden nousulistan kärjessä.

Sen osakkeiden yhdistämisen olin lämmössä maatessani unohtanut. Useammin olemme nähneet osakkeiden jakamisia eli splittejä, jolloin osake pilkotaan osiin ja niiden lukumäärä kasvaa vastaavalla kertoimella.

Outokumpu-pottini ei suinkaan ollut 25-kertaistunut, sillä yhtiö yhdisti matkani aikana 25 osaketta yhdeksi. Listassani yhtiön uusi osakekurssi oli oikein, mutta osakemäärä piti korjata jakamalla se 25:llä. Kehno.

Poissa ovat useaan viime kesään liittyneet paniikkimyynnit ja maailmanlopun tunnelmat. Osakkeiden arvostukset ovat nyt melko korkealla, mutta vaihtoehtoisten sijoituskohteiden olemattomat tuotto-odotukset lähes pakottavat sijoittajia lisäämään osakkeita salkuissaan.

Aasiassa osakekurssit ovat viime viikkoina kiivenneet juhlavasti, ja nyt ollaan korkeimmillaan kolmeen vuoteen. Tuloskautta odotellessa Wall Streetin keskeiset indeksit pyörivät kaikkien aikojen korkeimmissa lukemissa, sillä helmi–huhtikuun korjausliikkeistä on toivuttu terhakkaasti.

Kiinassa valtion ylin johto on entistä varmempi, että maa pääsee tänä vuonna 7,5 prosentin kasvutavoitteeseensa.

Öljyn hinta on noussut Irakin kahakoinnin vuoksi, mutta takavuosina nousu olisi ollut paljon rajumpaa. Jenkit eivät enää ole riippuvaisia Lähi-idän öljystä, sillä siellä sitä särötellään maan omasta kamarasta. Yhdysvalloista tulee pian omavarainen mustan kullan suhteen.

Öljyjanoisesta maasta ei ole saanut viedä öljyä vuoden 1973 öljykriisin jälkeen, mutta pian suunta saattaa muuttua. Energiaomavaraisuus tekee Yhdysvalloista entistä vakaamman ja vahvemman talousmahdin.

Kiinasta kuuluu kummia, sillä ulkomaiset merkkituotteet ovat viime vuonna menettäneet markkinaosuuksia paikallisille valmistajille. Etenkin kosmetiikka- ja ihonhoitotuotteissa paikallisuus oli valttia. Kiinalaiset valmistajat ovat tuoneet uusia virvoitusjuomia markkinoille ja mainostaneet niitä ahkerasti.

Kiina ei enää ole rahasampo länsiyhtiöille, sillä paikallinen laatu ja merkkien tunnettuus ovat kasvaneet kohisten. Tämä on hyvä myös sijoittajan huomata, sillä usean euroyhtiön tulosodotukset on viritetty korkealle juuri Kiinan ja muiden kehittyvien markkinoiden vuoksi.

Markkinoilla huhutaan, että Nokia-haavojen suolasirottimena toimiva Microsoft varautuu merkittäviin kululeikkauksiin. Sepä tietää potkuja tuhansille. Yhtiöllä on Nokia-kaupan jälkeen 125 000 työntekijää.

Pelkään, että monet Nokialta siirtyneet saavat lähteä, sillä kapuloilla ei rahaa tehdä. Microsoftin tulos tulee 22. heinäkuuta, jolloin olisi luonnollinen hetki kertoa saneerauksesta.

Kirjoittaja toimii sijoittamisen kouluttajana OP-ryhmässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.