Hieno Polanski ja valtava Majewski

Puolalaisen Roman Polanskin varhaistuotanto on upea. On edes vaikea päättää, mikä Polanskin kolmesta ensimmäisestä pitkästä elokuvasta on paras. Veitsi vedessä, Inho vai Umpikuja?

Näistä juttelimme maanantai-iltana Ilta-Sanomien Juha Kanervan kanssa, kun olimme vielä kisapäivän päätteeksi lähteneet uutisjahtiin kiinalaiseen iltaruokalaan. Jostain syystä keskustelun aikana muut kollegat poistuivat, mutta naapuripöydästä löytyi mies, jolla arvelimme olevan ajatuksia Polanskista.

Tomasz Majewski ei kuitenkaan lähtenyt analysoimaan Umpikujan hienoutta. Yhteiskuvaan Polanskin ansiosta sentään päästiin.

Televisiolla on kummallinen ominaisuus. Se vääristää. Tottahan Majewski suurelta näyttää myös telkkarissa, mutta kuvaa ottaessa minusta tuntui, että istun ihan oikean jättiläisen vieressä. Lapsuuteni Keminmaassa ei tainnut olla yhtä isoja talojakaan. Oloni oli kuitenkin turvallinen, koska jättiläinen hymyili.

Jotain Majewskin koosta kertoo sekin, että Pekingissä moukarinheiton maailmanmestaruuden voittanut Pawel Fajdek näytti samaisessa iltaruokalassa herttaiselta pikkupojalta.

Hän poistui ennen Majewskia, joten puolalaisen lekanlennättäjän ajatuksia Polanskista ei ehditty kerätä.

Ei olekaan siis ihme, että uran aikana kuula on lentänyt Majewskin kädestä pitkälle. Ukkohan on kaksinkertainen olympiavoittaja. Pekingissä Majewski jäi kuudenneksi.

Ihan kiva oli tutustua, vaikka Polanskista olisin jutellut mielelläni enemmän.

Majewskin oltua luonnossa suurempi kuin telkkarissa ajatukseni harhautuivat neljän vuoden taakse. Daegun MM-kisoissa ihmettelin myös, kuinka televisio vääristää. Mutta silloin se tuntui vääristävän toisinpäin.

Tottahan keskimatkojen juoksijat näyttävät laihoilta toki myös televisiokuvissa. Silti olin Daegussa hämmästynyt, kun näin Asbel Kipropin ensimmäisen kerran.

Kun hieman siristin silmiäni, näin kenialaisjuoksijasta lähes läpi. Syömishäiriöiseltä Kiprop ei silti näyttänyt, mutta yhtään ylimääräistä hän ei ollut Etelä-Koreaan mukaan ottanut. Tuskinpa on Kiinaankaan.

Ei olekaan siis ihme, että piikkarit liikkuvat Kipropin jalassa kovaa. Langanohut vauhtiveikkohan on 1 500 metrin olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari.

Pekingissäkin Kiprop on matkan suurin suosikki.

En usko, että selvitän kisaviikon aikana Kipropin kiinnostusta Polanskiin.

Niin, Polanskista vielä. Keskitysleirin kauhut lapsena kokenut ohjaaja on viettänyt karun elämän. Omien syntiensä vuoksi ohjaajanero ei voi koskaan mennä Yhdysvaltoihin, ja Polanskin rikosta on syytä paheksua vielä vuosikausien jälkeenkin.

Mutta uskomattoman hienoja elokuvia Polanski on pitkän uransa aikana tehnyt. Etenkin ne ensimmäiset ovat pysäyttäviä.

Mikä niistä on sitten paras?

Itse valitsen Inhon. Se on niin ihanan ahdistava, että se on jo viehättävä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.