Hieno juhla koululaisille

Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Andersson kutsuu joka vuosi kaikki kaupungin peruskoulun viidesluokkalaiset juhlavalle vastaanotolle. Viime viikolla Paviljonki täyttyi jälleen hienosti pukeutuneista ja hyvin käyttäytyvistä koululaisista. Paikalla oli 1 400 viidesluokkalaista.

Kaupunginjohtaja otti vieraat arvokkaasti vastaan ja ohjelman huipensi suosittu bändi Haloo Helsinki!.

Andersson aloitti viidesluokkalaisten kutsuperinteen tultuaan Jyväskylän kaupunginjohtajaksi. Siitä on tullut monille alakoululaisille jo odotettu tapahtuma. Se on ehkä koko elämän ajaksi muistiin jäävä mahdollisuus olla näin komeassa juhlassa.

Kaupungin rahat ovat tiukoilla, mutta tällaisessa koululaisten tapakasvatuksessa ja elämäkokemuksen luomisessa veroeurot menevät hyvää tarkoitukseen. Viidesluokkalaiset saavat vastaanotolla kokea palan sitä aikuisten maailmaa, jota moni aikuinen ei eläessäänkään montaa kertaa tai koskaan tavoita.

Kun on kuitenkin nuorena saanut juhlavan kutsun, se luo kasvavan lapsen ja nuoren elämään oikeanlaista itsevarmuutta ja rohkeutta. Minusta voi tulla mitä vain!

Ihmisen epävarmuus ja siihen liittyvä kohtuuton halu olla esillä on kamala yhdistelmä.

Kirjailija Panu Rajalan Lavatähti ja kirjamies -kirja julkaistiin viime viikolla.

Kirja on yksityiskohtainen ja yksityisyyteen tunkeutuva kuvaus Rajalan ja Katri-Helenan (entinen Kalaoja) suhteesta ja avioliitosta.

Kirja on Rajalan näkemys laulaja Katri-Helenasta. Samalla teksti on Katri-Helena häpäisy.

Kirjallisuudentutkija Rajala on julkisuutta rakastava henkilö. Hän haluaa olla jotain ja esiintyä sellaisena. Kirjan yhtenä johtolankana tuntuu olevan se, että Rajala ei kestänyt Katri-Helena suosiota. Hän oli vain laulajan puoliso.

Sen sijaan Rajala olisi halunnut olla tähti ja julkisen ihailun kohde.

Julkisuudessa paljon näkyvät ihmiset ovat monesti hyvin itsekeskeisiä. Heille oma näkyvyys ja ympäristön ihailu ovat elämän voima. Sitä Rajalakin tavoitteli ja koki jääneensä Katri-Helenan varjoon.

Nyt hän saa räävillä kirjalla sitten itselleen näkyvyyttä ja julkisuutta. Siinä itsetehostuksen tarpeessa entisen puolison oikeudet ja kunnioittaminen eivät paljon paina.

Taiteilijoissa, tutkijoissa, poliitikoissa, yritysjohtajissa ja urheilijoissa on paljon näitä oman egonsa peilaajia. Hyviä mittareita tälle taipumukselle ovat television keskusteluohjelmat, iltapäivälehtien lööpit ja naistenlehtien kannet. Sieltä löydät ihmisiä, joille sädehtiminen toisten yläpuolella voi olla tärkeää.

Hallituksen puoliväliriihi onnistui linjaamaan maan talouspolitiikkaa lähivuosiksi. Kuuden puolueen hallituksen paineet olivat kovat, mutta se sai kuitenkin ratkaisuja. Niistä voi olla montaa mieltä, mutta hallitus oli ainakin aidosti ylpeä saavutuksistaan.

Hallituksen tiedotustilaisuus oli torstaina yhtä hehkutusta ja samaa jatkoi virallinen tiedotekin.

Siinä kerrottiin vain hyvistä tavoitteista, mutta leikkaukset ja nurja puoli jäivät kertomatta. Tai ne kaunisteltiin epäselviksi lauseiksi. Rehelllisyyskin olisi hyve.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.