Hienosen oiva venäjäkuvaus

Venäjä on hallinnut maamme poliittista keskustelua viimeisen vuoden ajan. Venäjä on paitsi talous- ja naapurikysymys myös turvallisuusasia.

Vladimir Putinin politiikka yllätti. Krimin valtaus oli eurooppalainen shokki. Suomessa se päätti kolme vuosikymmentä jatkuneen idänkuvan suojasään.

Sotajoukkojen siirrot, pienet vihreät miehet ja monet muut Venäjän toimet ovat aiheuttaneet pelkoa Suomessa. Tätä pelkoa on lisännyt uutisointi, jossa otsikoissa ovat milloin venäläiset pommikoneet ja milloin jonkun venäläisen sanojan irtireväistyt lauseet.

Erityisesti Ilta-Sanomat on kunnostautunut pelon lietsonnassa. Venäjän uhka on, jos ei lähes päivittäin niin ainakin viikoittain, sen sivuilla suurina otsikkoina.

Suomalaisten ei pidä työntää päätään pensaaseen ja olla näkemättä Venäjän kehitystä. Mutta ennakkoluulojen luonti on järjetöntä.

Harvoin saa lukea yhtä mielenkiintoista ja suorasanaista juttua Venäjän tilanteesta kuin Jukka Hienosen kirjoitus oli viime viikon Talouselämässä. Hienonen on jyväskyläläistä Hienosen pesulasukua. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus Venäjästä ja Venäjän kaupasta.

Hienonen opiskeli lukiossa Venäjää ja jatkoi harrastustaan kauppakorkeakoulussa. Hän ei siis ollut 1970-luvun ideologisia venäjän kielen opiskelijoita vaan porvarispoikana valinnassa oli kyse muusta.

Valmistuttuaan Hienonen on työskennellyt vuosia venäläisten kanssa. Hän oli Timberjackin vientijohtajana, Stockmannin varatoimitusjohtajana ja Finnairin toimitusjohtajana monella tavalla tekemisissä Venäjän kanssa.

Hienosen johtopäätelmä Venäjästä on: ”Venäläiset ihmiset olisivat kautta historian ansainneet itselleen paremmat hallitsijat.”

Suomessa ei enää tunneta Venäjää, Hienonen kirjoittaa. Aikanaan meillä oli presidenttejä, ministereitä, virkamiehiä, poliitikkoja, suurlähettiläitä, yritysjohtajia ja kenraaleja, jotka tunsivat Venäjän ja venäläiset. He osasivat lukea, mitä venäläiset kulloinkin ajoivat takaa ja puolustivat Suomen etua tarvittaessa piinkovasti. Tätä venäläiset arvostivat.

Nyt suomalaiset eivät tunne Venäjää vaan kaikki energia on mennyt länsi-integraatioon. Hienosen mukaan suuri osa venäläisistä kokee Putinin politiikan oikeaksi. Näin ajattelevat laajasti myös lännettyneet venäläiset.

Putinin politiikan ydin on venäläisten itsetunnon kohottaminen ja kansallisen ylpeyden palauttaminen. Ja kurin ja järjestyksen pitäminen. Sitä Venäjän kansa arvostaa.

Hienosen mukaan hänen moni venäläinen tuttunsa ihmettelee, miksi eurooppalaiset ovat lähteneet pakotepolitiikallaan Yhdysvaltojen tahdottomiksi juoksupojiksi.

Hienonen myös ihmettelee, miten Eurooppa katsoo niin yksisilmäisesti Ukrainaa. Hienosen mielestä Ukraina on roistotalous, paljon korruptoituneempi ja kauempana eurooppalaisista arvoista kuin Venäjä konsanaan.

Kriisin syystä Hienonen kirjoittaa: ”Kun EU ryhtyi tukemaan Maidanin aukion kapinaliikettä, jonka tavoitteena oli pullauttaa valtaistuimeltaan kuitenkin vapaissa vaaleissa valittu venäjämyönteinen Viktor Janukovits, oli tämä kuin nollasummapelin lähtökäsky Putinille.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.