Hiihtoliitto otti kontolleen ison riskin Lahdesta

Keuruulla vietettiin lauantaina kerrassaan mainiota hiihtopäivää. Miesten ja naisten kilpailut olivat viihdyttävät ja jännittävät loppuun saakka. Katsojia oli paikalla lähes 3000, mikä on Keuruun SM-kisojen yhden päivän ennätys kautta aikojen. Tähän historiaan lasketaan siis SM-kisat vuosilta 2007, 2010 ja 2012.

Keuruun SM-kisoihin on saatu katsojia pitämällä lippujen hinnat maltillisina. Päivälippu kustansi lauantaina 15 euroa portilta ja kymmenen euroa ennakkoon ostettuna. Eläkeläiset pääsivät nauttimaan SM-hiihdoista kympillä ja alle 16-vuotiaat ilmaiseksi.

Keuruun SM-hiihdoista jää jaettavaa Keuruun Kisailijoille, sillä kisojen tulot ja kulut on tasapainoitettu siten, että järjestäjät ovat kuivilla jo ennen kuin yhtäkään lippua on myyty. Kaikki lipputulot ovat siis pelkkää tuloa Keuruun SM-kisojen järjestäjille.

Toinen on tilanne Lahden MM-kisoissa, joihin on ennakkoon myyty 130 000 lippua. Suomen hiihtoliiton tavoitteena on myydä 250 000 lippua. Vähintään 180 000 lippua pitäisi saada kaupaksi, että Hiihtoliitto pääsisi nollatulokseen.

Lahden MM-hiihdot on Suomen hiihtoliitolle iso projekti paitsi kokonsa puolesta niin myös taloudellisesti. Hiihtoliitto kantaa MM-kisoista kaiken taloudellisen riskin. Jos lippumyynti epäonnistuisi loppumetreillä, olisi Hiihtoliitolla edessä konkurssi.

Lahden edellisten MM-kisojen tuotto, viisi miljoonaa euroa, jaettiin Lahden Hiihtoseuran, Lahden kaupungin ja Hiihtoliiton kesken prosenttiosuuksien mukaan. Mutta kun vuoden 2017 kisoja haettiin kymmenisen vuotta sitten, oli sopimukseen rustattu euromääräiset korvaukset Lahden Hiihtoseuralle ja Lahden kaupungille. Sitä sopimusta Suomen hiihtoliitossa kadutaan nyt hammasta purren.

Kun Suomi sai MM-hiihdot, pyysi Lahden Hiihtoseura järjestelyistä 1,3 miljoonaa euroa. Hiihtoliitto sai tingittyä korvauksen 1,1 miljoonaan euroon. Lahden kaupungille Hiihtoliitto joutuu maksamaan 900 000 euroa, koska Lahti vastaa mäkien ja latujen sekä hiihtostadionin rakentamisesta ja kunnossa pidosta. Näiden kahden miljoonan euron lisäksi Hiihtoliitto joutuu maksamaan 1,8 miljoonaa euroa siitä, että Yle hoitaa kisojen televisioinnin.

Lahden MM-kisojen budjetti on 20 miljoonaa euroa. Kisojen jälkeen varmoja voittajia ovat Lahden Hiihtoseura ja Lahden kaupunki sekä Lahden seutu laajemminkin. MM-kisojen taloudellisen vaikutuksen Lahden seudun elinkeinoelämään on arveltu olevan 30 miljoonaa euroa.

Hiihtoliitossa toivotaan, että MM-kisoista jäisi jotain viivan alle myös tänä vuonna. Se tiedetään vasta kisojen jälkeen. Hiihtoliitossa on laskettu, että vasta portilta myydyistä lipuista alkaa kertyä varsinaista tuloa Hiihtoliitolle.

MM-kisojen halvin lippu maksaa 32 euroa. Hintaa on moitittu kalliiksi, mutta ennakkoon on myyty eniten kalliimman hintaluokan lippuja. Urheilun ja viihteen paketoiminen vaikuttaa olevan toimiva ratkaisu nurinoista huolimatta.