Hiivaa uuniin

Aina on puhuttu mitä sattuu, päästelty sammakoita ja mitä sylki suuhun tuo, mutta nyt niistä innostutaan niin kuin lapsi poksutuhnuista.

Pähkähulluja päähänpistoja ei ole keksitty tällä vuosituhannella, mutta koskaan ennen ne eivät ole levinneet virtuaalivalkeana.

Nopeus on niin kova, että järki ei ehdi perään sielusta puhumattakaan.

Tärkeintä on pöhinä. Toiseksi tärkeintä on se, että minä olen siinä mukana ja panen vielä pahemmaksi. Paha on hyvästä.

Turha kauhistella koulukiusaamista ja kitistä työpaikan kiusaajista niin kauan kuin haluamme lukea veemäisiä kiteytyksiä otsikkoina mediassa tai tviitteinä somessa.

Kiitollisinta materiaalia tähän tarkoitukseen toimitetaan nyt Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Loanheitto nousee aivan uudelle tasolle.

Ja jos istuva presidentti Barack Obama vielä asettelee sanojaan julkisuudessa, aina löytyy toimittaja, joka vetää mutkat suoriksi. Tiistain uutinen oli, että Obama tuomitsee Donald Trumpin kyvyttömäksi presidentin tehtävään.

Todellisuudessa Obama sanoi, että Trump on valitettavan valmistautumaton tähän työhön. Toki hän sanoi myös, että Trumpin lausunnot osoittavat, että häneltä puuttuu arvostelukykyä, luonteenlaatua ja ymmärrystä. Mutta ketä kiinnostaa liirumlaarumi!

Kyvyttömän ymmärtää jokainen. Ei stondaa. Ja sekös meitä naurattaa.

Sitten me sanomme, että ei meidän tarvitse tehdä pellearmeijaa poliitikoista, he tekevät sen itse. Totta kai tekevät, jos pellet pärjäävät vaaleissa parhaiten. Vain tyhmä tekeytyy viisaaksi.

Pelleksi lasketaan myös katteettomien lupauksien lurittelija. Niin kuin Auervaara kaatoi naisia, niin populisti ottaa vaaleissa omansa.

Äänestäjä haluaa olla tarvittu, haluttu, valloitettu. Juopuu lupauksista ja herään krapulaan. Ei tullut työpaikkaa, ei halpaa asuntoa, ilmaista laajakaistaa, leipää, lempee ja lämpöö kaikille. Junakin viheltää pysähtymättä ohi.

Elimistö huutaa rasvaa ja sokeria, mutta jääkaapissa sama vanha kalpea valo etsii nahistunutta perunaa, jota se tummakulmainen lipeväkieli alkaa muistuttaa. Arki on alkanut.

Ja nyt vielä on tulossa kuntavaalia ja maakuntavaalia ja… Pitäkööt tunkkinsa. Valehtelijoita kaikki!

Ovat niin kauan kuin haluan ostaa sitä lajia. Kuluttajansuoja on ihan minun omissa pikkukätösissäni.

Ei omiin käsiin vastuuta mahdu! Niissä on Pokémon Go ja muita sovelluksia. Ja yritäpä ite yhtäkkiä sohvaperunasta gaselliksi kirmailemaan pitkin kirkkoja ja hautausmaita.

Kerrankin lapsilla ja aikuisilla kimppakivaa. Ei vain jumiteta tuijottamassa kukin omaa kännykkää, vaan ollaan kirjaimellisesti menossa mukana. Kansanterveys tykkää.

Luterilainen kirkkokin avaa ovensa ja kutsuu: Tule ja lataa kännykkäsi. Saat virtaa, vessaa, mehua ja keksejä. Tarjous kuin kaupan joulumarkkinoilla: Jos ostat seimen, Marian ja Joosefin, saat Jeesus-lapsen kaupan päälle.

Mooses on Mooses ja bisnes on bisnes. Ei se kuulemma hiljentyjiä haittaa, jos joku siinä käytävällä bongailee hahmoja. Tilastot kaunistuvat. Ja moni ei tiemmä tätä ennen ollut kirkossa käynytkään.

Kunhan häness’ on, sanoi entinen emäntä, kun unohti hiivan taikinasta ja heitti sen perään uuniin.

Taikina nousee hiivalla, politiikan pöhinä populismilla, otsikot kärjistyksillä ja kirkon kävijämäärät pokémoneilla.

Tekniikka kehittyy, köyhyys lisääntyy, korruptio on arkea. Kukoistus ja rappio lyövät kättä.

Kuitenkin sillä, mitä sanotaan, on aina merkitys.

Jos kyberturvallisuus takaa aikakirjat, historiantutkijat kysyvät joskus sadan vuoden kuluttua, että mitä ihmettä me oikein touhusimme.

Tavallinen ei tapa. Ihminen kuole, eikä edes traumatisoidu, jos kotona on joskus vähän harmaata.

Silti hopeahäiden rinnalle on tullut hopeaero. Vihdoinkin vapaa! Ei nalkutusta, narinaa, napanöyhtää. Jääkaapissa napakka peruna.

Mutta yksinolon vapaudessa ei olekaan kaikki.

Jatkuvassa muutoksessa on pysyvän kaipuu, arjessa pyhän, metelissä rauhan.

Miten ortodoksit pyhästä toiseen toistavatkaan: Taas ja taaskin rukoilkaamme rauhassa Herraa…

aino.suhola@pp.inet.fi

Kirjoittaja on kirjailija ja puhuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.