Hiljaa, hiljaa ja suu kiinni

Radiossa on alkamassa vuoden inhotuin tai rakastetuin teemamusiikin viikko – riippuu mielipiteensä esittäjästä. Pari viikkoa on nyt kiihdytelty, ja lähipäivinä repeää.

Joululaulut alkavat raikaa joka tuutista.

Me innokkaimmat olemme tietysti laiminlyöneet jo kotvan uutiset ja ajankohtaiset. Erään aamun laiminlyönnin kruunasi aivan uusi ajatus, jota voisi analysoida ainakin yhden kolumnin, jos ei kokonaisen radio-ohjelmankin verran:

Onko itse kudottu kaulahuivi rakkauden korkein ilmentymä?

Epävireiseltä korviini kuulostaneen joululaulajan mielestä on. Toivottavasti kovin yleinen pelko joululahjoja availlessa ei ole, josko ei vieläkään saa tyttöystävän omin pikku kätösin neulomaa kaulaliinaa.

Omatekoinen kaulaliina: olen rakas. Jotain muuta: en ole vieläkään päässyt rakkaiden joukkoon.

Hulluksihan sitä tulisi, jos uusia joululauluyritelmiä ei kyhäiltäisi – joskin saattaa niitä kuunnellessakin hulluksi tulla.

Ei niin joulupöhelöä olekaan, joka jaksaisi kuunnella kolme viikkoa (tai edes yhden) Kilisee, kilisee kulkuset ja Arkihuolesi kaikki heitä -tyylisiä ikiklassikkoja. Väliin tarvitaan ehdottomasti jotain tuoreempaa.

Radion soittolistojen laatijien mielenrauhalle pelastus ovat vieraskieliset versiot. Ne tuntuvat kyllä ihanan tutuilta, mutta eivät kuitenkaan samalla tavalla kosketa perusradionkuuntelijan syvintä sisintä.

Toisaalta ne menevät joulua ja joululauluja vihaavalta suomenkielisiä helpommin toisesta korvasta sisään, toisesta ulos – eivät siis kiristä hermoja. Joululaulunrakastaja puolestaan osaa laulaa englanninkielisetkin läpi ongelmitta sekä suomeksi että englanniksi.

Kerran suomen oppimisen alkutaipaleella ollut tuttava kysyi joulun alla, miksi ne radiossa koko ajan käskevät, että pitää olla hiljaa. Tai oikeasti hän käytti sitä kansankielisempää versiota suun kiinni panemisesta.

Selvisihän syy pienen alkukartoituksen jälkeen. Radiosta oli tullut monta kertaa kerran Hiljaa, hiljaa joulun kellot kajahtaa.

Ollaan hiljaa ja kuunnellaan!

Palstalla puhutaan radiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.