Himosfestari löi läpi

Himoksen juhannusrockfestivaali, Himosfestari soi nyt yhdettätoista kertaa. Kun kolmen päivän festari aikoinaan käynnistettiin ja pelkästään kotimaisin esiintyjin, suhtauduin epäillen. Mitenkähän käynee, onhan noita Raumanmerta, Ruisrokkia, Provinssia sun muuta puistobluesia ja ilosaarta ulkomaantähtineen. Tulihan niitä itsekin tovi kierrettyä.

Ja kun tiesi millainen valitusänkyröinti Jämsässä ja varsinkin Himoksessa saattaa syntyä, ajatus järvenselkää pitkin kantautuvista desibeleistä ei ehkä olisi ihan tervetullein. Eipä silti, onhan väkeen ja mökään totuttu ralleissa ja niistä osattu ottaa hyöty irti.

Heti alkuun kekkereiden yleisöikärajaksi pantiin 18 vuotta, mitä jotkut pitivät pahana virheenä. Pelättiin sen muokkaavan juhlia keski-ikäisten bileiksi. Väärässä olivat.

NIIN VAIN kävi, että jo ensimmäinen festari veti 8 200 henkeä ja viime vuosina on pyöritty festivaalipaikan vetomaksimissa eli reilussa 30 000:ssa. Himoslomat on osoittautunut ammattitaitoiseksi festivaalijärjestäjäksi, joka on myös osannut käyttää päteviä alihankkijoita niin yleisjärjestelyissä kuin esiintyjien valinnassakin. Turvallisuudesta on huolehtinut muun muassa Jämsän Seudun reserviläisyhdistys.

Himosfestari on välttynyt pahoilta järjestyshäiriöiltä ja kielteisiltä lieveilmiöiltä. Eikä meluhaitoistakaan ole mainittavasti valiteltu. Himoksessa on myös osattu markkinointi toisin kuin Jämsän Jämsession-bluestapahtumassa. Harva musiikkitapahtuma on esiintyjien puolesta saanut niin kovan startin kuin Jämsession, mutta se lässähti osaamattomaan markkinointiin. Nyt se on asettunut pieneksi piknikjutuksi, mutta sellaisiakin tarvitaan.

Eli äkkiä otti Himosfestari paikkansa ja on hätyytellyt Raumanmerta eli nykyistä RMJ:tä juhannuksen ykkösfestarina. Himosfestari on loistoveto Himoksen kesätapahtumien ja ylipäänsä kesäkäytön vetonaulaksi.

Mutta vetonauloja tarvitaan enemmän. Monet järjestöt ja harrastajaryhmät pitävät kesätapahtumiaan Himoksessa, mutta niillä on oma, valikoitunut osanottajaporukkansa. Himosteatteri on yksi tärkeä kesän kohokohta ja toivottavasti se saadaan pidettyä kasvu-uralla.

Viime kesän iskelmäfestivaali oli lupaava. Sillekin soisi vakaata jatkoa. Ensi syksyksi on tulossa jazzfestivaali. Vaikeampi laji, mutta ehdottomasti kannatettava. Ajankohta on hyvä, sillä syksy ja kevät ovat Himoksen hiljaiselon aikaa.

SYKSYN OHELLA kevätkauden kuollut piste on laskettukauden lopun ja varsinaisen kesäkauden alun väli. Siihen saumaan voisi olla mahdollisuuksia.

Syksyyn sijoittuu koulujen syyslomaviikko ja perheet matkustavat paljon. Olisiko siihen löydettävissä koko perheen syysjuttu?

Suurten matkailuyritysten lisäksi Himoksessa on kymmeniä pienempiä, joiden yhteenliittymä Himosmaailma toimii monella sektorilla ja uusia ideoita on muhimassa.

Tärkeää on löytää entistä vahvempi yhteinen henki ja muistaa, että Himoksen pitää olla enemmän kuin osiensa summa. Jämsän tulevaisuus.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen aluetoimittaja Jämsässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.