Hitler vetää pultit

Hitleristä kertova saksalainen sotadraama Perikato (Der Untergang, 2004) tulee tänään Teemalta, ja tiedän, mitä ajattelette. Ette niinkään itse elokuvaa, vaan sitä meemiä, jossa Hitler valittaa netissä milloin mistäkin asiasta. Parodinen meemi on elänyt jo vuosikymmenen ajan, ja siitä on tuhansia versioita.

Perikadon loppupuolella on kohtaus, jossa Hitler (Bruno Ganz) tajuaa, että isossa sodassa on tulossa turpiin. Hitler pitää vihaisen monologin, jossa hän tylyttää lähipiiriään armottomasti. Meemeissä Hitler on pistetty tekstityksen avulla manaamaan erilaisia ilmiöitä, joilla ei sinällään ole mitään tekemistä Hitlerin ja toisen maailmansodan kanssa.

Joten mistä kaikesta Hitler on ollut vihainen? Esimerkiksi:

– Donald Trumpin valinnasta USA:n presidentiksi. Joku roti sentään.

– Siitä että Iso-Britannia on jättämässä EU:n.

– Lukuisista Perikato-meemeistä.

– Siitä että Hitleriä ei hyväksytty Tylypahkaan opiskelemaan.

– Pizzansa myöhästymisestä, iPhonen kuulokeliitännän katoamisesta, 50 Shades of Greyn trailerista, Comis Sans -fontista, Ryanairista, Viagran yliannostuksesta ja sähkölaskusta.

Kun näitä meemejä käy edes muutaman katsomassa, sinällään mainiota Perikatoa ei enää pysty katsomaan entisin silmin vakavissaan. Natsit ja Hitler kuuluvat ihmiskunnan historian kamalimpiin asioihin. Silti niille nauretaan. Se on terve ilmiö, sillä taatusti uusnatseja vitsailijoista ei tule.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.