Homer Simpson maapallon presidentiksi

Television historian pisimpään jatkunut prime time -sarja Simpsonit on tullut 20 vuoden jälkeen vedenjakajalle, kun sarjan tekijät ilmoittivat olevansa "liian väsyneitä ja rikkaita piitatakseen sarjasta".

Simpsonien tuotantoryhmä pyytääkin nyt verkossa apua sarjan faneilta otsakkeella Unleash Your Yellow eli Vapauta keltaisuutesi, kehottaen ihmisiä lähettämään ehdotuksensa uudesta Simpsonit-henkilöhahmosta, varustettuna ulkonäkökuvauksella ja vakiohokemalla. Voittajahahmo saa näillä näkymin ensi-iltansa tammikuun 31. päivänä 2010 esitettävässä jaksossa.

ENNEN MUINOIN suositutkin televisio-sarjat tulivat jossain vaiheessa tiensä päähän. Mutta Simpsonien lopettaminen lienee päätöksenä samaa luokkaa kuin perustuslakiuudistus.

Suomessa Simpsonit imetään jo äidinmaidossa, kiitos MTV3:n ja Subtv:n väsymättömän lähetystyön. Vaikka sarja ei ole lapsille ensinkään suunnattu, tuntee jokainen kouluikäinen Springfieldin väen paremmin kuin omat naapurinsa, etäisemmistä serkuista puhumattakaan.

Simpsoneiden tunnari on tutumpi kuin Maamme-laulu, sarjan dialogi on korvannut Tuntemattoman sotilaan sukupolven sitaattilähteenä.

EIKÄ SIINÄ MITÄÄN, ajat muuttuvat. Talvisota on 2000-luvulla syntyneille yhtä etäinen asia kuin nuijasota ja hyvä niin, ehkä siitäkin traumasta päästään joskus irti. Simpsoneiden kaltaiset terävääkin satiiria sisältävät ohjelmat opettavat muksuille englannin kielen ja tekstin tavaamisen lisäksi parhaassa tapauksessa kriittistä ajattelua. Ja kaikki tulee värikkään hypnoottisessa paketissa.

Simpsoneiden suorastaan institutionaalinen asema länsimaisen tv-tarjonnan lämpimässä hehkussa varttuneelle ihmistaimelle on vain yksi haara viihteellisen median möhkälemäisessä organismissa.

Nykypäivän varttuville ja jo aikuisiksikin ehtineille kaverin, lemmikin, lohduttajan, naurattajan ja rakastajankin virkaa toimittavat keltaisten animaatioystäviemme lisäksi lukuisat muut tölsysarjat, Salkkarien saippuamaailmasta Frendien kiiltokuvakommuuniin, tositeeveen bakteerien lailla lajiutuvasta domeenista nyt puhumattakaan.

VIIHTEEN VALTAKUNNAN tuorein ilmiö ovat verkkoyhteisöt, kuten kaikkien tuntema Facebook. Näin vapaa-aikamme on kätevästi ja kokonaisvaltaisesti alistettu teknologisten vimpaimien armoille. Imemme roolimallimme sekä vaikutteemme televisiosta ja vertailemme kokemuksiamme ja mielipiteitämme verkossa.

Siinä sivussa voi tehdä hauskoja persoonallisuustestejä, jotka ottavat aiheensa, mistäs muualtakaan, kuin televisiosta: veikkaa numeroa yhdestä kymmeneen ja pölhögeneraattorimme kertoo oletko luonteeltasi Carrie, Samantha, Charlotte vai Miranda?

VOISI KUVITELLA futurologien suosituimman voita viskipullo -veikkauksen koskevan tätä nykyä sitä, että kuinka monta vuosikymmentä vielä menee ennen kuin ihmiskunta (ainakin sen laajakaistan ja kaapelitelevision yhteen verkottamissa osissa) siirtyy vapaaehtoisesti matrixin kaltaiseen viihteen katalysoimaan lumetodellisuuteen. Siellä fyysisen maailman haasteet voidaan unohtaa ja keskittyä miellyttävämpiin kysymyksiin, kuten jos olisin tv-show, olisinko Unelmien poikamies vai Reikä seinässä?

Kirjoittaja on Baanan tuottaja ja toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.