Houkuttava Eurooppa

Perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia todennäköisesti sittenkin kutkuttaa ajatus lähteä ehdokkaaksi toukokuun Euroopan parlamentin vaaleihin. Siihen malliin Soini kierteli ja kaarteli viime viikon Ylen A-studion haastattelussa asiaa häneltä kysyttäessä.

Ja ihme olisi, jos ehdokkuus ei Soinia yhä kutkuttaisi. Kesällä hän tosin ilmoitti valitsevansa puolueen eli pysyvänsä puheenjohtajana ja jättävänsä haaveet ehdokkuudestaan ja Euroopan parlamentista. Päätös oli hänelle ilmiselvästi vaikea.

Mutta veljet Euroopassa tuskin ovat asiaa haudanneet. On hyvinkin mahdollista, että veljespuolueista Soinia edelleen houkutellaan mukaan eurovaaleihin.

Parlamentin EU-kriittisten ryhmässä olisi nimittäin Soinin kokoinen aukko.

EU-kriittiset ryhmät eri puolilta Eurooppaa toivovat messevää voittoa toukokuun vaaleissa. Tosin eri maiden vaaligallupit eivät sitä aivan suoralta kädeltä lupaa. Myöskään viime viikon Ylen eurovaaligallupissa perussuomalaiset eivät väläytelleet murskavoittoa, vaikka kannatuksessa nousua olikin.

Vaikka voitto jäisikin toivottua pienemmäksi, tarvitaan EU-kriittisille kokoava hahmo – vähän sellainen kuin Timo Soini. Soinin etuna on, että hän toimisi maltillisena ja kokoavana voimana melko sekalaisille EU-vastaisille ryhmille. Haitaksi tuskin on sekään, että hän tulee taloudellisesti vakaaksi todetusta Suomesta.

Soinin maltillista asennetta kaivattaisiin nimenomaan EU-kriittisen äärilaidan vuoksi. Euroopan äärioikeistojohtajat Ranskan Marine Le Pen ja Hollannin Geert Wilders haluaisivat saada EU-vastaiset ryhmät nykyistä laajempaan yhteistyöhön ja tiiviimpään rintamaan eurovaaleja varten. Hanke kuitenkaan ole saanut järin suurta innostusta. Monet Euroopan EU-kriittisistä ryhmistä nimittäin suhtautuvat varauksella Le Peniin ja Wildersiin heidän ärhäköiden juutalaisten ja islamin vastaisten lausuntojensa takia.

Le Penin ja Wildersin johtamista puolueista tuskin nousee esiin sellaista europarlamentaarikkoa, jonka EU-kriittiset voisivat varauksetta hyväksyä ryhmänsä johtoon.

Sen sijaan moni EU-skeptikko voisi hyvinkin kelpuuttaa Soinin ryhmänsä puheenjohtajaksi Euroopan parlamentissa.

Tällä hetkellä EU-kriittisten meppien Vapaa ja demokraattinen Eurooppa (EFD) -ryhmää johtaa Britannian Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage. Karismaattinen Farage ja Soini ovat läheisiä kavereita. Tästä kertoo muun muassa se, että syyskuussa Soini oli yhtenä pääpuhujana Ukipin vuosikokouksessa Lontoossa – eikä kerta ollut ensimmäinen.

On täysin mahdollista, että Farage saattaisi jo olla valmis luopumaan EFD-ryhmän vetovastuusta – varsinkin, jos remmiin astuisi uskottu kaveri.

Britannia on koetellut muiden EU-maiden hermoja jatkuvilla erityisasemaa kärttävillä vaatimuksillaan. Lisäksi se on ainoa maa, joka on aivan tosissaan uhannut lähteä unionista.

Kaikki EU-kriittiset eivät tosipaikan tullen kannata maansa irtaantumista EU:sta. Ei Soinikaan. Myös siksi hän voisi olla oiva johtohahmo parlamentin EU-skeptikoille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.