Hui Lai Lee kävi bingossa

Lapsuudessani kyseltiin, kuka on Kiinan laiskin mies? Tietenkin herra Hui Lai Lee. Hän on nyt ehtinyt eläkeikään ja käy aktiivisesti veljensä Pe Lai Leen kanssa bingossa. Kiinalaisten bingo ei ole numeromylly, sillä harmaantuneet herrat jännittävät osakekurssien äärellä.

 Osakemarkkinat ovat Kiinassa romahtaneet. Maailman viidenneksi suurin pörssi Shanghaissa ehti nousta vuodessa 150 prosenttia. Nyt on tultu alas kolmannes. Se huolestuttaa kokemattomia piensijoittajia, jotka ensin huumaantuivat kurssinoususta ja nyt ovat ihmeissään tappioiden valuessa reisille. Pitkäaikainen sijoittaja olisi moisessa rallissa tukevasti voitolla, mutta kuten muuallakin, väkevä kurssinousu houkutteli uusia sijoittajia mukaan nousun loppuvaiheissa. Nyt on itku ja hammasten kiristys.

Kiinalaiset ovat innokkaita velkasijoittajia. Velka on veli otettaessa ja veljenpoika pois maksettaessa. Se on veljenpojan serkku silloin, jos osakesijoituksiin käytettävän velan vakuutena olevat osakkeet pakkomyydään osakkeiden arvon ja siten myös vakuusarvon laskiessa. Se ruokkii pörssikurssien alamäkeä, mikä pahentaa velallisten asemaa entisestään.

Kiinassa on eletty teknologiahuumaa. Shanghaita pienemmän pörssin Shenzhenin kurssiliikkeet ovat olleet isoa veljeään laajempia juuri sen teknologiapainosta johtuen. Vuosituhannen vaihteen länsimaita vaivanneeseen hurmokseen Hui Lai Lee ei vielä päässyt mukaan. Viisitoista vuotta on muuttanut Kiinan ja onhan tasa-arvoa, että kiinalaiset saavat rakentaa oman kuplansa.

Alibaban ja Baidun kaltaiset menestystarinat ovat tuoneet listoille monia nuudelikioskeja, joiden on voitu väittää olevan kytköksissä nettiin ja teknologiamurrokseen. Hui Lai Leellä ja Pe Lai Leellä ei ole mitään mahdollisuutta erottaa vakavasti otettavaa pörssiyhtiötä puliveivauksesta. He pelaavat bingoa. Toivottavasti edes teepussukka jää käteen.

 Pörssi-ihmiset liioittelevat sanoessaan, että manner-Kiinan pörssin heilunta vähentäisi Euroopan ja Yhdysvaltain talouskasvua. Vako-otsaiset lausunnot kertovat vahvasta dramatiikan tajusta. Kiinalaisten eläkeläisten harrasteen epäonnistuminen ei pysäytä rahtilaivoja satamiin. Kiina imee edelleen autoja, punaviiniä ja käsilaukkuja. Pörssikurssit eivät ihan kaikkea elämänmenoa määritä, vaikka omassa kuplassaan elävät meklarit ja analyytikot niin väittäisivätkin.

Iranin ydinaseneuvottelujen maailman vakauden kannalta myönteinen tulos kiukuttaa venäläisiä. OPEC:in toiseksi suurin öljyntuottaja Iran pääsee lisäämään raakaöljyn toimituksiaan markkinoille. Öljystä on nyt ylitarjontaa, joten sen hinta pysyy alhaalla kauan. Monet öljynviejämaat, Venäjä etunenässä, haluaisivat öljyn hinnan nousevan.

 Tuloskausi avautui Suomessa hienosti. Suurista yhtiöistä Nordea ja Elisa kertoivat erittäin hyvät tuloksensa, joiden taustalla näkyy yhtiöiden tekemät tiukat kulukarsinnat. Lähiviikkoina näemme, kuinka heikentynyt euro on avittanut vientiyhtiöitä ja mitä Venäjältä myyntiä keräävät yhtiöt uskaltavat maan tilanteesta sanoa.

Kirjoittaja toimii toimii OP:ssa asiantuntijapäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.