Hullu urheilugaala 2013

Männä maanantaina päättyi Suomen Urheilugaalan eri palkintoluokkien ehdokasasettelu ja ehdokkaat julkistetaan ensi keskiviikkona. Tammikuun puolivälissä järjestettävän gaalan palkintoluokkia ovat mm. urheilujournalismi, urheilumarkkinointi, taustavoima, urheilukulttuuri, antidoping, esikuva sekä sykähdyttävin urheiluhetki. Lisäksi palkitaan perinteisemmät vuoden urheilija, vuoden valmentaja ja vuoden joukkue.

Hullun urheilun arvovaltainen raati on kokoontunut asian tiimoilta. Vuoden urheilijaa raati ei missään tapauksessa halua nimetä, sillä eri lajien keskinäinen vertailu on mahdotonta. Samasta syystä jätetään valitsematta myös vuoden valmentaja sekä vuoden joukkue. Muihin kategorioihin raati sen sijaan ottaa voimakkaasti kantaa.

Urheilujournalismi on luonnollisesti palstanpitäjän sydäntä lähellä, joten aloitetaan sillä. Tämän kunnianosoituksen ojennamme Urheilulehdelle, ennen muuta sen nohevalle uutispäällikölle Esko Seppäselle. Seppäsen maanisuutta lähentelevä vimma näkemystensä esittämiseen niin lehdessä, sen verkkosivuilla kuin Twitterissäkin hakee vertaistaan.

Seppänen herättää urheilun saralla enemmän keskustelua viikossa kuin esimerkiksi Helsingin Sanomain urheilutoimitus vuodessa.

Esikuva-osastolla tämän vuoden osalta olemassa vain yksi vaihtoehto: eräs Hullun urheilun ikiaikaisista suosikkihahmoista, Kimi Matias Räikkönen. Räikkösen todelliseksi hitiksi kohonnut tuhahdus ”leave me alone, I know what I’m doing” kertoo Räikkösestä paljon. Räikkönen lähtee kilpailuun ainoastaan voittamaan, mikään muu ei häntä kiinnosta. Siitä - ja juuri siitä - kilpaurheilussa on kyse. Lillukanvarsien kanssa näpertelijöitä Suomessa on ihan riittävästi.

Antidoping-huomionosoituksen raati jättäisi tyystin jakamatta ja korvaisi doping-tietoisuuden kasvattamispalkinnolla. Sen saisi itseoikeutetusti Kari-Pekka ”1990-luvulla ei tehty mitään mittavia urheilusuorituksia ilman epoa” Kyrö. K-P on aika ajoin yrittänyt takoa karua doping-todellisuutta katajaisen kansan kalloihin.

Ei ole Kyrön vika, että iso osa porukasta ei edelleenkään usko tahi ymmärrä.

Suomen Urheilugaala Yhdistys ry. perustettiin keväällä 2008 nostamaan suomalaisen urheilun arvoa ja arvostusta vuosittain järjestettävän Suomen Urheilugaalan ja siihen liittyvän suoran TV-lähetyksen välityksellä, lukee Urheilugaalan verkkosivuilla.

Itse kinkerit ovat paisuneet vuosi toisensa jälkeen ja viime talvena Hartwall Areenan lehtereillä päivysti viitisen tuhatta tavista kurkkimassa kaiteen yli permannolle, jossa varsinaiset gaalavieraat nauttivat illallistaan. Televisiosta tilaisuutta seurasi parhaimmillaan yli miljoona katsojaa. No, kukapa ei haluaisi nähdä, kun Juti ja Kale einehtivät.

Mutta onko Urheilugaala täyttänyt alkuperäisen tehtävänsä, siis nostanut suomalaisen urheilun arvoa ja arvostusta?

Palstanpitäjä rohkenee epäillä.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.