Humppahallituksen tahtiin

PersKeKo-hallitus, konservatiivihallitus, perusporvarit, sinimulta, S-ryhmä, SSS, Ässä-mix...

Jos hallitusta kokoava keskustan Juha Sipilä onnistuu yrityksessään ja saa kumppaneikseen Timo Soinin johtamat perussuomalaiset sekä Alexander Stubbin kokoomuksen, on lopputulokselle tarjolla jo montakin nimivaihtoehtoa. Yksi taitaa iskevyydessään olla ylitse muiden: humppahallitus.

Sipilä avasi tämän mahdollisuuden itse kutsumalla hahmottuvaa kolmen puolueen hallitustaan leikillisesti nimellä Trio Ässät (Sipilä, Soini, Stubb).

– Trio Ässät, se on oululainen humppabändi, Sipilä veisteli tiedotustilaisuudessaan viime viikolla.

Se varsinainen Trio Ässät on ainakin tehnyt parhaansa kestävyysvajeen voittamiseksi. Yhtye perustettiin jo vuonna 1978, joten se on keikkaillut ympäri Suomea pian neljä vuosikymmentä. Myös yhtyeen nimi muovautui aikoinaan soittajien sukunimien alkukirjaimesta. Nähtäväksi jää, vaikuttaako kasvanut julkisuus ja ”hallitusorkesterin” maine keikkamyyntiin.

Maailmalla myös korttipakan ässät ovat päätyneet yhtyeiden nimiin. Esimerkiksi musta bluesyhtye The Aces oli chicago-bluesin kultakauden helmiä, jamaikalainen The Aces taas ska- ja reggaeyhtye.

Yhden sortin hallitusorkesteri mainitaan Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa, kun haavoittuneen Ukkolan paarinkantaja kompastuu hankalassa maastossa ja karjaisee:

– Risto Ryti ja Valtioneuvoston orkesteri esittävät jenkan Kusessa ollaan.

Oikeassa kevyen musiikin suomalaistodellisuudessa historiasta ja poliittisesta elämästä nousseet yhtyeiden nimet ovat harvinaisia. Mieleen muistuu sellaisia nimiä kuin huumori- ja parodiapohjainen Alivaltiosihteeri, progressiivista rockia soittanut Tasavallan Presidentti, punkyhtye Kollaa Kestää tai undergroundrock- ja performanssiryhmä Suomen Talvisota 1939–1940 – mutta niistä ei synny tulevaan hallitukseen liittyviä mielikuvia.

Vasemmistossa ja ammattiyhdistysliikkeessä tulevasta hallituslinjasta ei näytä olevan humpanhurmaisia odotuksia. Jos hallituksesta triona puhutaan, monille voi tulla mieleen sellainen synkähkö, suomeksi esiintynyt heavy metal -yhtye kuin Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus.

Miesvaltainen pääneuvottelijakaarti voi joillekin palauttaa muistin sopukoista myös Pulttibois-viihdesarjasta tutut muusikot Rampen ja Naukkiksen. Tuo Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan yhtye oli nimeltään Trio Erektus.

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Carl Haglund olisi kovasti halunnut myös tulevaan hallitukseen – Haglundin, 36, koko tähänastisesta elämästä vain ensimmäiset kaksi kuukautta olivat aikaa, jolloin RKP on ollut oppositiossa. Puoluejohtajista varsinkin Soini teki jo hyvissä ajoin selväksi, mitä mieltä hän on hallituksen ”takiaispuolueista”.

Haglundille hallitustriosta voikin tulla mieleen pianisti Iiro Rantalan johtama Trio Töykeät. Kyseisellä jazzkokoonpanolla on oikeastikin valtiollisen elämän ulottuvuutta – se esiintyi presidentti Martti Ahtisaaren valtiovierailulla Tshekissä ja on kautta aikain ensimmäinen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla soittanut jazzyhtye.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.