Huojuvat rekat turmariski

Maanteillämme on huojuvia jättiläisiä. Viisiakselisella perävaunulla jatketut kuorma-autot ovat vaarallisen näköisiä menijöitä.

Viisiakselinen perävaunu heilahtelee tiellä yllättävän usein ja voimakkaasti. Kevätpitävällä asvaltilla perävaunu kyllä pysyy kaistalla mutta talvijäisellä tiellä huojahtelevat perävaunut pelottavat. Milloin vastaantulevan rekan perävaunu leikkaa giljotiinina vastaantulevan kaistalle?

Uudenmalliset viisiakseliset perävaunut ovat yleistyneet nopeasti. Tiettävästi vakavia onnettomuuksia ei ole vielä huolestuttavasti tapahtunut.

Silti näiden suurten ja pitkien perävaunullisten kuorma-autojen perässä ajaneena huojuminen näyttää niin hurjalta, että saa pelätä suurten massojen karkaavan kuskin käsistä.

 

Hurjastelun rangaistukset ovat järkyttävän lieviä. Viime viikolla oikeus tuomitsi Lahdessa yhden ihmisen tappaneen ja kaksi todennäköisesti pysyvästi aivovammauttaneen kaaharin puolentoistavuoden ehdolliseen rangaistukseen.

Siis todellakin, vain puolentoistavuoden ehdollinen rangaistus taposta ja kahdesta vammauttamisesta. Ja 80 päiväsakkoa.

Nuori mies ajoi Lahdessa 60 kilometrin nopeusrajoitusalueella reippaasti yli satasta. Lisäksi hän ajoi ilmeisesti punaista valoa päin. Hän törmäsi toiseen autoon, jossa yksi kuoli ja kaksi vammautui.

 

Nokian tilanne on surullinen. Yhtiön kunnian kukkula meni ohitse vuosituhannen vaihteessa. Suomalaisten olisi jo tuolloin pitänyt huolestua Nokian tilanteesta, sillä merkkejä oli ilmassa. Silloinen toimitusjohtaja Jorma Ollila alkoi esiintyä yhteiskuntapoliittisena vaatijana. Hän oli tiuhaan kotimaisessa julkisuudessa ja puhui kuin poliitikko. Lähes presidenttiehdokaskin hänestä tuli joidenkin ajatuksissa.

Ollila meni maailmalla muiden yhtiöiden hallituksiin.

Ollilasta tuli suurmies, jolle ei ollut haastajaa Nokiassa eikä sen ulkopuolella.

Nokia tekikin 2000-luvun alussa suuria virheitä. Juuri näistä Ollilan ajan virheistä Nokia nyt maksaa kovaa hintaa.

Stephen Elopista ei ehkä ole Nokian pelastajaksi. Nokia nykyhallitus joutuukin vakavasti harkitsemaan pian toimitusjohtajan vaihtamista.

Nykymenolla Nokia on parin vuoden päästä entinen suuri kännykkäyhtiö.

 

Veikkauksen ja Ylen suhde on mielenkiintoinen. Veikkauksen pelit ovat aina olleet näyttävästi esillä Ylen kanavilla. Lottoarvonta on lauantai-illan perinteinen tv-ohjelma, vaikka oikeasti se on rahapeliyhtiön mainos ja myynninedistämistoimenpide.

Veikkaus on valtion rahastuskone, jolla urheilulle, taiteelle ja monelle muulle hyvälle asialla on saatu kansalta varoja vapaaehtoisesti.

Veikkaus kertoo maksavansa Yleisradiolle vuosittain noin 3,5 miljoonaa euroa peliensä näkymisestä. Muodollisesti se on ohjelmantekokustannusta. Yle ei saa hankkia mainostuloja, joten mainontana sitä ei saa nähdä.

Kyseenalaista on Ylen tapa uutisoida pallo pallolta Veikkaus-liigan tuloksia ja muita Veikkauksen pelikohteita. Välillä käy mielessä, että katsonko Urheiluruudun sijasta Veikkauksen peliohjelmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.