Huomio homeeseen

Kosteusvaurioiden aiheuttamat ongelmat tuntuvat kasvaneen viime vuosina räjähdysmäisesti. Eri tavoin oireilevat ihmiset ovat nostaneet kokemuksiaan esille työyhteisöissä, mediassa ja päätöksenteossa.

Homeelle altistuneiden sivuilla (www.homepakolaiset.fi) sairastuneet ihmiset kertovat, millaiseksi elämä kosteus- ja homevaurioiden seurauksena on muuttunut. Kertomuksissa puhutaan monenlaisista oireista, kivuista, väsymyksestä, omaisuuden menestyksistä, syrjäytymisestä.

Kertomuksia lukiessa pahimmalta tuntuu, että monet ihmiset kokevat, että heidät on jätetty oman onnensa nojaan. Moni on saanut osakseen alentuvaa kohtelua. Useat kertovat ongelmien vähättelystä, vaikenemisesta ja hulluksi leimaamisesta.

Kun tähän kohteluun yhdistetään se, että samassa rytäkässä on mahdollisesti pitänyt muuttaa pois omasta kodista, taloudelliset menetykset nousevat tuhansiin ja taas tuhansiin euroihin ja työpaikka voi vaarantua, ymmärrämme, miten vakava ongelma edessämme on.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta on aloittanut laajat asiantuntijakuulemiset hiljattain valmistuneen, valiokunnan tilaaman raportin (Eduskunnan tarkastusvaliokunnan julkaisu 1/2012) pohjalta. Työterveyslaitoksen tutkimusryhmä paneutui valiokunnan toimeksiannosta rakennusten kosteus- ja homeongelmiin, ja raportti julkaistiin lokakuussa.

Tarkastusvaliokunta päätti tilata selvityksen, koska Suomesta on puuttunut kattava arvio ongelmien laajuudesta ja vaikutuksista. Valiokunnan keskiössä on, miten voimme vähentää rakennusten kosteus- ja homeongelmien aiheuttamia taloudellisia menetyksiä ja terveyshaittoja.

Raportissa arvioidaan kosteus- ja homevaurioiden terveyshaittojen vuosikustannuksiksi noin 450 miljoonaa euroa. Tähän lasketaan mukaan muun muassa oireiden, sairauksien ja niiden tutkimiseen, työkyvyn menettämiseen sekä työtehon ja tuottavuuden laskuun liittyviä kustannuksia.

Tutkimuksen mukaan vaurioituneissa asunnoissa asuu yli sata tuhatta suomalaisia, homeisia päiväkoteja ja kouluja käy jopa yli kaksisataatuhatta lasta, joiden ohella altistuvat heitä hoitavat ja opettavat aikuiset. Nämä ovat hurjia lukuja.

Tutkimuksessa on kartoitettu laajasti ongelmien syitä ja kuulemisissakin niitä on listattu: Ilmastonmuutoksen aiheuttama sateisuuden kasvu, jota ei ole huomioitu rakentamisessa. Rakentamisen suunnittelussa, toteutuksessa ja valvonnassa on puutteita. Kosteudenhallinta rakentamisen aikana ja kunnossapito heikko toteutus. Suunnittelun ja rakentamisen ammattilaisten sekä kuntokartoittajien koulutuksessa on parannettavaa. Rakennuttajan osaaminen laadun varmistamiseksi ei aina ole kohdallaan. Valitut materiaalit eivät vastaa tarvetta.

Ja niin edelleen. Kun tullaan jo sairastuneiden ihmisten elämäntilanteiden haasteisiin, lista vain laajenee.

Kyseessä on siis erittäin iso ja monitahoinen erilaisten ongelmien vyyhti. Oikea rubiikin kuutio. Vaikka haasteita riittää, on niihin tartuttava. Tarkastusvaliokunnan raportissa esitetään kaikkiaan 30 kehittämisehdotusta, joita valiokunta nyt käy perusteellisesti läpi. Valiokunta laatii työstään mietinnön, joka käsitellään lopullisesti eduskunnan täysistunnossa.

Valitettavasti omassa maakunnassammekin kosteusvauriot ovat tuttuja. Siksi olen tarkastusvaliokunnassa ehdottanut, että valiokunta voisi tutustua Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tilanteeseen erikseen.

Valiokunta onkin päätynyt tekemään Jyväskylään valvontakäynnin tästä teemasta ensi vuonna. Näin saamme koko valiokunnalle käsityksen kosteusongelmien moninaisuudesta paikan päällä.

Vaikka olemmekin tekemisissä vakavan ongelman kanssa, kannattaa silti muistaa, että suurin osa meistä asuu ja työskentelee terveissä taloissa.

Päiväkotien ja koulujen uudisrakentaminen on vauhdissa, ja korjausrakentamisessa otetaan nyt huomioon monia sellaisia asioita, joihin ei vielä parikymmentä vuotta sitten kiinnitetty mitään huomiota.

Homeesta ei siis kannata tehdä jatkuvasti kulman takana meitä kaikkia väijyvää väistämätöntä peikkoa, vaan ongelmat on korjattava ja oireilevia ja sairastuneita on autettava. Tämäkään ei ole mitään rakettitiedettä, vaan ihan normaalia ongelmien ratkaisua. Valiokunnan tuleva kokonaisvaltainen mietintö tarjoaa oivan tiekartan homeettomampaan huomiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.