Huomio hyvään

K eskisuomalainen toteuttaa kansainvälisenä Naisten päivänä Väärän päätoimittajan lehden ensimmäisenä Suomessa. Maailmalta löytyy muutamia esimerkkejä, kuten Irlannissa julkaistu The Independent, joka U2-yhtyeen laulajan Bonon johdolla keräsi varoja aidsin vastaiseen työhön.

Keskisuomalainen pyysi vääräksi päätoimittajakseen muusikko, toimittaja Mikko Kuustosen. Iloksemme hän myös suostui tehtävään, mitä emme suinkaan pitäneet itsestään selvänä.

Toimittajan taitojen lisäksi valinnassa painoi aito kiinnostus ja perehtyneisyys kehitysmaiden asioihin, sillä väärän päätoimittajan lehden tuotolla haluamme tukea kehitysmaiden naisia.

Lahjoitamme Kirkon Ulkomaanavun hallinnoimalle Naisten Pankille kymmenen prosenttia 8.3. lehden ilmoitustuloista. Lehden irtonumeromyynti menee kokonaisuudessaan Naisten Pankkiin.

LUKIJALUPAUKSESSAAN Keskisuomalainen lupaa edistää yritteliäisyyttä ja ihmisten välistä tasa-arvoa. Pyrimme myös luomaan myönteistä elämänuskoa. Tästä kaikesta on kyse myös Naisten Pankin toiminnassa.

Naisten Pankki auttaa kehitysmaiden naisia hankkimaan itselleen ammatin ja toimeentulon. Usein tämä merkitsee oman yrityksen perustamista. Pienlainoissa ei puhuta suurista summista; koulutus ompelijaksi maksaa 25 euroa.

Tosin meille pienet rahat merkitsevät kehitysmaissa jättipottia. Maailmasta löytyy yli miljardi ihmistä, jotka sinnittelevät alle dollarin päivätuloilla.

Punainen lanka läpi koko Väärän päätoimittajan päivän lehden on elämän merkityksellisyys. Pyrimme luotaamaan asiaa suomalaisen arkipäivän tasolta.

Omantunnon kysymys: Mistä merkityksellinen elämä koostuu? Onko se palkankorotuksia, uusia autoja, isompia asuntoja ja ylellisempiä lomamatkoja?

Moni mittaa elämänsä onnea suhteessa naapureihin. Meneekö minulla paremmin kuin heillä? Entäpä jos käännämme katseemme kauemmas.

Monissa kehitysmaissa eliniän odote on 40 vuotta; meillä tuplasti enemmän. Useimmilla meillä on yllin kyllin ruokaa ja puhdasta vettä jopa suihkussa lotrattavaksi. Vauvasta vaariin saamme nauttia kehitysmaiden mittapuun mukaan käsittämättömän hienosta terveydenhoidosta.

Lämpöä saisi vain olla enemmän - ihmisten välillä.

HAASTAMME teidät, hyvät lukijat, tekemään 8.3. Keskisuomalaisesta kaikkien aikojen mieleenpainuvimman maanantainumeron. Olemme päättäneet, että tuona päivänä emme julkaise edes Lyhyet-palstalla yhtään valitusta.

Kyynisesti eräs toimittaja totesi, että taitaapa jäädä tuona päivänä Lyhyet-palsta ilmestymättä. Näyttäkäämme, että hän on kerrankin väärässä.

Kitinät ja rutinat pois! Etsikäämme iloisia asioita, kiitoksen aiheita läheltä ja kaukaa. Mikä on hyvin omassa arjessa, kotiseudulla tai suomalaisessa yhteiskunnassa? Voitte kirjoittaa itse, Lyhyesti-palstalle nimimerkillä tai mielipidekirjoituksen omalla nimellä. Myös juttuvinkit ovat tervetulleita.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen varapäätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.