Huonot uutiset ovat hyviä uutisia

Sijoittajan maailma on ilkikurinen. Atlantin tuolla puolen se vain korostuu. Ennakoitua pehmeämpien työllisyyslukujen luulisi taittavan osakekurssien nousun, mutta vielä mitä. Tällä haavaa huonot uutiset ovat hyviä uutisia, sillä heikot talousluvut tukevat käsitystä, jonka mukaan keskuspankki jatkaa kevyttä rahapolitiikkaansa. Jos talousluvut olisivat vahvoja, tyrkkäisi se osakekurssit alamäkeen, koska sijoittajat pelkäisivät rahapolitiikan kiristymistä. Ymmärsitkö logiikan? Älä huoli, ei siinä aina olekaan päätä eikä häntää.

Yhdysvaltain liki koominen budjettimiekkailu päättyi välirauhaan ja valtion pakkolomautetut virkamiehet pääsivät takaisin töihinsä. Republikaanien äärilaidan teenkeittäjät kokivat tappion ja puolueen täytyy miettiä, kuinka oma likapyykki pestään. Velkakaton nosto ja sopu tukevat vuoden tärkeintä liikekannallepanoa, kun amerikkalaiset ryntäävät jouluostoksille marraskuussa. Jos sopua ei olisi tullut, olisi joulukaupasta tullut paljon toivottua hiljaisempaa. Se taas olisi heikentänyt koko maailman haperoita talousnäkymiä.

Koneen osake ei jaksanut tulosjulkistuksesta innostua, vaikka yhtiö kertoi tavallisesti kurssia nostattavia uutisia. Se aikoo sekä halkoa osakkeensa että jakaa lisäosinkoa. Yhtiön tuloskin ylitti odotukset, mutta heikohko tilauskertymä veti kurssin laskuun. Kannattaa silti huomata, että muiden konepajojen tulosvaroitukset olivat romahduttaneet niiden osakekurssin yksi kerrallaan, mutta Koneen osake edelleen keikkuu lähellä kaikkien aikojen ennätystään.

Taisin alkuvuodesta kehua Outotecia. Voi kehno, tulosvaroitus ei tuntunut hyvältä. Yhtiön osakekurssi romahti. Outotecin mukaan sen asiakkaat ovat maksaneet laskujaan ennakoitua hitaammin eikä uusia tilauksia ole tullut toivottuun tahtiin. Syyskuussa peruuntui tilauskantaan jo merkitty 30 miljoonan euron projekti. Se ei ole Outotecin mittakaavassa mitenkään erityisen iso, sillä alustavien tietojen mukaan heinä–syyskuussa tilauksia kertyi 229 miljoonaa euroa. Suunta on huolestuttava, sillä viime vuoden vastaava luku oli reilut 450 miljoonaa euroa.

Outotec on raivokkaasti pyrkinyt laajentumaan kaivosteollisuuden ulkopuolelle, mutta kaivamisen, poraamisen ja pumppaamisen vähentyminen kiusaa yhtiötä vielä pitkään.

Fortumin vuoro pettää oli keskiviikkona. Yhtiö teki heinä–syyskuussa tulosta 23 miljoonaa euroa, mutta me sijoittajat odotimme tuloksen parantuneen edellisvuoden 150 miljoonasta eurosta. Viidentoista Fortum-analyytikon keskimmäinen tulosodotus oli 181 miljoonaa euroa alimman odotuksen ollessa 126 miljoonaa euroa. Kysymykseni kuuluu, jotta olisiko yhtiön johdon pitänyt tulosvaroittaa, sillä Keilaniemen tornissa Espoossa oli aivan varmasti markkinavoimien tulosennusteet tiedossa?

Vastaan itse, että kyllä olisi. Huonon tuloksen syyt, vähäinen vesivoimatuotanto, Inkoon hiilivoimalaitokseen liittyvä arvonalentumistappio sekä suunnittelemattomat huoltoseisokit Venäjällä, ovat varmasti olleet yhtiön johdon tiedossa jo kauan.

Kirjoittaja toimii sijoittamisen kouluttajana OP-ryhmässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.