Huuhkajilla ei ole varaa epäonnistumiseen syksyn peleissä

Monissa liemissä keitetty Roy Hodgson vei Suomen jalkapallomaajoukkueen lähemmäksi arvokisapaikkaa kuin yksikään edeltäjistään.

Suomen puolustusvoittoinen pelitapa ja Hodgsonin taktiset valinnat saivat suomalaisen mittapuun mukaan erinomaisesta suorituksesta aiheetonta kritiikkiä.

Huuhkajat hävisi 14 EM-karsintaottelustaan Hodgsonin alaisuudessa ainostaan kaksi ja päästi omaan verkkoonsa vain seitsemän maalia. Molemmat olivat sensaatiomaisen hyviä saavutuksia suomalaisen jalkapallon historiassa.

Kisapaikka jäi yhden Porton stadionilla tekemättä jääneen maalin päähän. Tai kauas Kaukasiaan, jonne joukkue hukkasi viisi pistettä karsintojen alussa.

Niin tai näin, mutta tilastot kertovat karua kieltä siitä, että Suomi joutui tunnustamaan Puolan, Portugalin ja Serbian paremmikseen, koska nämä tekivät lähes kaksi kertaa enemmän maaleja kuin Hodgsonin suojatit.

Tehojen löytäminen on keskiviikkona Suomen osalta alkavien Etelä-Afrikan vuoden 2010 MM-kisojen karsintojen suurin haaste.

Englannin valioliigassa pelaavan Fulhamin peräsimeen tarttunut Hodgson teki viime syksynä tilaa Stuart Baxterille, jonka tehtävä Huuhkajien peräsimessä ei ole kadehdittava.

Joukkueen pelaajarunko on auttamatta vanhenemassa käsiin, ja arpa heitti suomalaiset terävimmältä kärjeltään karsintojen selvästi kovimpaan lohkoon.

Kesän EM-kisoissa loistaneiden Saksan ja Venäjän kukistaminen ei ole mahdotonta, mutta edessä on pirullinen urakka. Kaksikolta pitäisi ennakkoon ajatellen ryöstää ainakin neljä pistettä.

Suomi kohtaa karsintojen kolmessa ensimmäisessä ottelussaan tänä syksynä Saksan ja Azerbaidzhanin kotona ja Venäjän vieraissa.

Näistä peleistä on kerättävä vähintään neljä pistettä tai haaveet arvokisapaikasta saadaan heti kättelyssä siirtää seuraaviin karsintoihin.

Suomen puolustuspeli on perusrakenteeltaan hyvässä kunnossa, mutta Baxter on ensimmäisissä harjoitusotteluissa joutunut toteamaan että oma verkko on soinut liian usein vastustajan erikoistilanteiden jälkeen.

Ongelma on saatava kuntoon ennen keskiviikkoa, sillä saksalaiset rokottavat armotta pienistäkin nukahduksista.

Suurin työsarka Baxterilla on ollut hyökkäyspelin kehittämisessä.

Suomen on jatkettava Hodgsonin viitoittamalla tiellä ja puolustettava tarkasti. Peli on pelaajien roolitusten avulla pidettävä tarkasti balanssissa, mutta hyökkäyspeliin on luotava uskottava pelote jopa Saksan ja Venäjän tasoisille vastustajille.

Baxter painottaa hyökkäyspelin ajattelussaan nopeaa suunnanmuutospeliä. Suurin osa maaleista syntyy nykyjalkapallossa alle kymmenen sekunnin kuluttua pallonriistosta. Pitkien hyökkäysten jälkeen maaleja pystyvät jauhamaan vain Brasilian ja Argentiinan tasoiset joukkueet.

Joonas Kolkan ja Jonatan Johanssonin kaltaiset nopeajalkaiset pelaajat saavat varmasti paljon hyökkäyspelin vastuuta uudelta valmentajalta, mutta kuka keskiviikkona tarjoilee miehille paikat?

Maajoukkueen paras pelaaja Jari Litmanen on sairastelun takia sivussa ja Saturnin kukkopoika Alexei Eremenko junior hyllyllä siviilielämän hölmöilyjensä takia.

Kaksikon lisäksi ottelusta puuttuvat myös Hannu Tihinen ja Teemu Tainio, joten Suomi joutuu heti alussa antamaan aika paljon tasoitusta nimekkäälle vastustajalleen.

Saksan keskikentältä ovat sivussa supertähti Michael Ballack ja Torsten Frings, mutta Joachim Löwillä on käytettävissään huomattavasti laajempi materiaali kuin virkaveljellään Stuart Baxterilla.

kari.haavisto@karjalainen.fi

Kirjoittaja on Karjalaisen urheilu-uutisten tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.