Huuhkajissa on tehtävä täydellinen ja kirpaiseva remontti

Stuart Baxterin ura Suomen maajoukkueen peräsimessä on juuri nyt huonolla ohjauksella.

Päävalmentaja rutisee paineiden puristuksissa niitä näitä, eikä osaa oikein selvästi sanoa mitä pitäisi tehdä kurssin kääntämiseksi.

Aika yleisesti on ehdoteltu uuden suunnan näyttäjäksi jotain muuta kaveria kuin "mursuviiksistä" Baxteria.

Se on selvä, että jos illalla tulee turpiin Unkarilta, jotain on tehtävä. Mutta mitä?

Valmentajan vaihtaminen olisi yksinkertaisinta matematiikkaa. Eittämättä se olisi myös käypäinen valinta.

Tässä vaihtoehdossa on vain yksi mutta: mitä tulisi tilalle?

Kotimaassa on vähän valmentajia, joilta löytyisi maajoukkuepestin edellyttämää karismaa. Ari Hjelm olisi uskottava, mutta juuri nyt haluton mies, Job Dragstma saattaisi viedä nuoria eteen päin tai Antti Muurinen voisi palauttaa ajatuksen hyökkäyspelistä. Listaa voisi jatkaa muillakin ehdokkailla. Peruskysymys tulee kuitenkin eteen: mitä uutta saisimme valmentajaa vaihtamalla?

Joukkue on aina jollakin tavalla valmentajansa näköinen, mutta ikinä "koutsi" ei kuitenkaan saa haluamaansa tehoa irti jalkeilla olevasta nipusta.

Suomen maajoukkueen kohdalla valmentaja voi olla tietynlainen ongelma ajatuksineen, mutta suuremman probleeman aiheuttaa itse joukkue: Huuhkajiin ei vain yksinkertaisesti ole kasvanut viime vuosina niin laadukkaita pelaajia, että he voisivat kuvitella olevansa Euroopan huipulla.

Maajoukkueemme koostuu tällä hetkellä pitkälti eurooppalaisten keskikastin seurajoukkueiden vaihtopelaajista. Jos joku löytää joukkueestamme enemmän kuin kolme huipputason seurajoukkueessa säännöllisesti runsaasti vastuuta saavaa pelaajaa, hän on tehnyt laskuvirheen.

Palloliiton ja maajoukkueen tahoilta on puhuttu loputtomasti tämän illan Unkari-ottelun tärkeydestä.

Se on ihan turhaa löpinää, sillä nämä karsinnat pelattiin Suomen osalta jo kahdessa ensimmäisessä ottelussa.

Unkarin voittaminen ei muuttaisi tilannetta millään tavalla olennaisesti. Matkaa edellä menijöihin tuli vain yksinkertaisesti hetkessä liikaa.

Illan tuloksesta riippumatta Suomen maajoukkueen suhteen on tehtävä pian isoja päätöksiä. Valmentajan vaihtaminen on varmasti yksi olennainen muutos, mutta vielä enemmän on tehtävä joukkueen suhteen.

Stuart Baxter on mainostanut itseään nuorten sisään ajajana, mutta todelliset rajut muutokset hän on tehnyt vasta ulkoisen painostuksen seurauksena.

Nyt pitää vaihtaa mies peräsimessä samoin kuin laivaa ohjaavat pelaajat.

Se saattaa kirpaista hetkeksi, mutta tulevaisuuteen on suunnattava.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.