Huumori on tehokas ase

On tullut aika päättää, kuka on kaikkien aikojen paras stand-up-koomikko. Sanomalehtisivun epäinteraktiivisen luonteen vuoksi teen päätöksen puolestanne. Titteli kuuluu vuosi sitten kuolleelle George Carlinille. Parhaus ei ole pelkästään hauskuutta, vaan myös älykkyyttä ja rohkeutta.

Lukuisia näytteitä Carlinin työstä löytyy YouTubesta. Sieltä minäkin olen niitä esiin kaivanut, enkä ole miestä koskaan livenä nähnyt. Unohtakaa myös mahdolliset vierailut amerikkalaisissa myöhäisillan talk show -ohjelmissa. Carlinin huumori oli liian purevaa ja provosoivaa, jotta hän olisi voinut olla telkkarissa oma itsensä. Jostakin syystä ihmisiä ei saa loukata älykkyydellä, kun taas tyhmyydellä loukkaaminen on ihan ok ja jokapäiväistä.

CARLININ HUUMORI on poliittista, yhteiskunnallista ja kantaaottavaa. Se on myös usein hyvin mustaa. Käytän verbiä "on" siksi, että vaikka mies kuollut onkin, hänen työnsä elää yhä. Carlinin motto oli, että ihan mistä tahansa saa tehdä huumoria. YouTubesta löytyy mm. pätkät otsikolla Religion is bullshit ja Rape can be funny. Carlinilla ei ollut diplomaattigeeniä lainkaan.

George Carlin ei ollut aivan Yhdysvaltain tunnetuimpia koomikoita, koska hänellä ei ollut omaa tv-sarjaa. Eikä hän olisi sellaiseen sopinutkaan. Puolet yhdysvaltalaisista on uskovaisia konservatiiveja, eikä Carlinin huumori ole taatusti heille mieluista.

ERITYISESTI CARLINIA arvostivat ja arvostavat muut koomikot. Carlinia pidetään koomikoiden koomikkona. Kun Comedy Central -kanava listasi sata kaikkien aikojen parasta stand-up-koomikkoa, Carlinin edelle pääsi vain legendaarinen Lenny Bruce.

George Carlinin huumoriin kannattaa tutustua. Sen jälkeen on vaikea mennä sanomaan, että huumori olisi automaattisesti jotenkin vakavaa draamaa kevyempi ja helpompi asia. Maailma tarvitsee enemmän georgecarlineita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Ämmä hallitus?

Marin tekee ruuhkaa vihervasemmistoon

Kolumni: Holtittomat kuskitko muka hauskoja?

Kolumni: Jyväskylä vs. Buenos Aires

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät, mutta palvelu huononi

Kolumni: Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Antenni: Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Kolumni: Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.