Hyppää kokoomus hallituksesta

Hallitusneuvottelut venyvät. Kokoomus ja sosiaalidemokraatit vääntävät Säätytalossa poliittisesta hegemoniasta. SDP on ainakin aluksi menestynyt. Se on ajanut kokoomuksen puolustuskannalle. Vasemmistoliiton veto hallitusneuvotteluihin vahvisti roimasti sosiaalidemokraattien asemia.

Jyrki Katainen (kok.) kokoaa hallitusta epätoivoisessa tilanteessa. Perussuomalaiset pullistelevat oppositiossa, puolueet ajavat omia etujaan hallitusneuvotteluissa ja talous horjahtelee Euroopan eteläreunoilla.

Kuuden puolueen hallitus on lähtökohdiltaan heikko. Hallitukseen on menossa tavoitteiltaan liian erilaisia puolueita. Periaatteessa tällaisia hallituksia ei pitäisi muodostaa.

Tuleva hallitus on poliittinen keskiarvo ja kompromissi. Sillä ei ole aitoa yhteiskunnan kehittämisen linjaa vaan se hoitaa asioita hallitusohjelmassa sopimallaan tavalla.

Siksi hallitusohjelma on nyt äärimmäisen tärkeä paperi. Se on suunnitelmatalouden nelivuotissuunnitelma.

KUN hallitusneuvotteluissa jotakin paperille kirjoitetaan, sitä sitten toteutetaan orjallisesti neljä vuotta.

Se vie politiikan politiikasta ja kehityksen yhteiskunnasta.

Parempi olisi, että emme tällaista vasemmisto-oikeistohallitusta näkisi. Se rämettää yhteiskuntaa.

Nyt näyttää, että tulevan hallituksen talouspoliittinen linja menee roimasti vasemmalle. Herääkin kysymys: Pitäisikö kokoomuksen jättäytyä oppositioon?

Entä jos perussuomalaiset ja kokoomus vaihtaisivat paikkaa hallitusneuvotteluissa? Jos kristilliset ja ehkä RKP:kin jäisivät siivuun? Silloin maahan tulisi vasemmistohallitus ja keskustaoikeistolainen oppositio.

Sen jälkeen suomalaiset voisivat seuraavissa vaaleissa miettiä, millaista yhteiskuntaa haluavat. Erot olisivat selviä.

Kataisen hallitusohjelmahallituksessa puolueiden erot katoavat.

Tiukoista hallitusohjelmista pitäisikin luopua. Ne sitovat puolueiden kädet je tekevät hallituksista tylsiä asioidenhoitajia. Siihen kaatui vaaleissa keskustakin.

HAAVOITETTU NOKIA ei ehkä selviä entiselleen. Nokia yllätti eilen tulosvaroituksella. Pahimmat pelot toteutuvat.

Nokian strategia luopua Symbian-käyttöjärjestelmästä on pudottanut kännykkämarkkinoiden ykkösen polvilleen. Pahinta on, että Nokia tuhosi itse itsensä. Toimitusjohtaja Stephen Elop murskasi Symbianin maineen puheillaan.

Siirtymäkausi Windowsin on liian pitkä. Kun lisäksi Microsoftin Window Phonen markkinaosuus on hiipunut alle pariin prosenttiin, kahden häviäjän liitolta ei paljoa odoteta.

Kännykkäalan ykkösyhtiön romahdus on ollut järkyttävän jyrkkä.

Windows Phone on hyvä käyttöjärjestelmä. Se on suorakaiteisiin perustuva metro-käyttöliittymä ja tekee Applen iPhonesta museotavaraa. Mutta Nokian ja Microsoftin voimat eivät ehkä enää riitä nostamaan Windows Phonea nopeasti maailmankartalle.

Nokia seuraavan yllätyksen pitäisi jo olla myönteinen tai edessä ovat hautajaiset.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.