Hyvää itsenäisyyspäivää läskit

Onneksi en ole enää kutsuntaikäinen. Jos yrittäisin pyrkiä armeijaan nyt, kasarmin portit saattaisivat sulkeutua edestäni ennen kuin ehtisin edes kuitata kumisaappaita varusvarastolta.

Puolustusvoimat nimittäin kiristää parhaillaan terveystarkastusohjettaan. Suomeksi se tarkoittaa, ettei armeija enää halua läskejä alokkaita riesakseen.

Kävin armeijan viisi vuotta sitten. Sluibailin hommasta kuudella kuukaudella, enkä missään tapauksessa väitä kuuluneeni komppanian kovakuntoisimpiin, taitavimpiin tai motivoituneimpiin varusmiehiin. Päinvastoin, olin armeijassa samanlainen lusmu kuin nykyisinkin.

Silti Puolustusvoimien sedät iskivät palveluksen päätteeksi käteeni arviointipaperit, joissa minua kehuttiin kaikin puolin hienoksi ihmiseksi. Sotilaspassissa jopa kenttäkelpoisuuttani pidettiin hyvänä, vaikka tositilanteessa panoksestani olisi todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä.

Minusta on kiva omistaa moiset paperit, eikä pelkästään siksi, että pääsen repostelemaan niitä itsenäisyyspäivän lehdessä. Armeijan käymisen ansiosta minun ei tarvitse koskaan selittää patavanhoillisille työnantajille, missä piileskelin silloin kun isänmaa kutsui.

Tilanne saattaisi olla toinen, jos olisin syntynyt viisi vuotta myöhemmin. Uutta terveystarkastusohjetta noudattava lääkäri voisi katsoa, ettei kokoiseni kaveri välttämättä selviä palveluksesta ja passittaa minut kotiin.

Ei sillä, olisin varmasti keksinyt armeijaan hukkaamalleni ajalle hyödyllisempääkin tekemistä. Silti pidän tiukkaa seulontaa kohtuuttomana. Yhä niin moni katsoo palveluksen väliin jättäneitä kieroon, että puolen vuoden lusiminen lienee yksilön kannalta helpoin vaihtoehto. Varusmiesajan keskeytymisestä jäisi ikuinen leima.

Sitä paitsi Puolustusvoimien kannattaisi miettiä, millaisia lahjakkuuksia se heittää kiristetyissä terveystarkastuksissaan menemään. Ajatellaan vaikka elektronista sodankäyntiä. Alan osaajat varmasti löytyvät ihan muusta porukasta kuin siitä, joka jaksaa juosta pisimmälle telamiinat käsissään.

Enkä viitsi edes viitata erääseen nobelistiin, joka muuten on sotilasarvoltaan kapteeni.

Oudoimpia ovat Puolustusvoimien ristiriitaiset lausunnot. Puljun komentaja, amiraali Juhani Kaskeala uhosi keväällä, että rapakuntoiset täytyy istuttaa maitojunaan, koska edes armeija ei voi enää tehdä heille mitään. Sen sijaan Riihimäen Viestirykmentin komentaja, eversti Esa Salminen sanoi pari viikkoa sitten, ettei kukaan keskeytä ensimmäisten viikkojen aikana kunnon takia.

Myös sosiaali- ja terveysministeriön Socius-lehti kertoo, että mielenterveyden ongelmat ovat ylivoimaisesti yleisin palveluksesta lähtemisen syy. Kannattaisiko Kaskealan ystävineen ehkä keskittyä suurempaan ongelmaan lihavien jahtaamisen sijaan?

Vai onko läskeistä yksinkertaisesti helpompi puhua? Niistä voi näppärästi syyllistää laiskaa nykynuorisoa. Mielenterveyden ongelmien puhkeaminen juuri armeijassa on vaikeampi pala. Puolustusvoimathan voisi jopa joutua katsomaan peiliin.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen verkkotoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.