Hyvää naistenpäivää!

Olen kylpenyt vauvana sinisessä emalivadissa, sillä minusta piti tulla poika. Neuvolan ennustajaeukko oli luvannut äidilleni, jolla oli jo tyttö, että tällä kertaa kaikki merkit viittaavat poikaan. Niinpä hän valitsi vauvalle etukäteen sinisen äitiyspakkauksen.

1960-luvun alussa äitiyspakkauksessa harjoitettiin värierottelua ainakin vadin ja viltin verran. Nykypäivänä moisesta saisi varmaan vankeustuomion. Nutut ja pöksyt ovat jo pitkään olleet ”kaikenvärisiä”, ja onpa koko pakkauksen nimi havaittu syrjiväksi. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson on luvannut ryhtyä toimiin, että nimi muutetaan sukupuolineutraaliksi. Ehdotettu on ainakin vanhempain- tai perhepakkausta.

Perhepakkaus ainakin on älytön, sehän tarkoittaa esimerkiksi ylisuurta näkkileipäpakettia, josta puolet jää syömättä. Niin kauan kun nainen synnyttää, nimi voi aivan hyvin olla äitiyspakkaus.

Mitä pojalle tarkoitetussa vadissa pesemisestä seurasi? Ei ainakaan pysyviä traumoja kuten ei siitäkään, että isosisko säännöllisesti muistutti, että sinusta toivottiin poikaa.

Ehkä se, että lapsena leikin mieluummin poikien kanssa. Paras kaveri oli pitkään naapurin Timo, jonka kanssa leikittiin yksinkertaisia poikien leikkejä kuten mäiskittiin jääkiekkoa pihassa ja hypittiin ladon katolta lumihankeen.

Liekö sitten pesuvadin tai Timon ansiota, mutta mielestäni olen aina ymmärtänyt miehiä hyvin. Jos he joskus jotain sanovat, he tarkoittavat juuri sitä. Miehiä on myös helppo pelotella. Motoristi-miehen pahin uhkakuva on, että vaimo lähtee Kontioralliin mukaan.

Siellä olisi miehen mukaan vaimoilla aivan tylsää. Miehet vain istuvat nuotiolla ja käyvät vuorotellen pissalla. Kannattaa kuulemma lähteä ensin johonkin lähemmäs telttailemaan, jotta tietää onko se alkuunkaan hauskaa.

Tasa-arvo on edennyt viime vuosikymmeninä Suomessa pitkin harppauksin. Jopa presidentti voi olla nainen, ja työpaikoilla naiset etenevät johtotehtäviin. Sanotaan tosin, että päästäkseen johtajaksi naisen täytyy olla monta kertaa parempi kuin vaihtoehdoksi ajateltu mies.

Naiset ovat ahkeria, vastuuntuntoisia ja tunnollisia. Sekatyöpaikoilla tasa-arvo onkin vasta sitten saavutettu, kun kymmenen laiskimman työntekijän joukosta löytyy yksikin nainen.

Tänään on kansainvälinen naistenpäivä. Suomessa se ei näy juuri mitenkään. Toisin on esimerkiksi naapurissa Venäjällä. Siellä 8.3. on jo pitkään ollut kansallinen vapaapäivä, myös miehille. Naisia muistetaan kotona ja työpaikoilla kukilla ja pikkulahjoilla.

Meillä äänekäs vihjailu työpaikan miehille tulevasta naisten merkkipäivästä sai aikaan vain naljailua ja karkit lihottavat -tyyppisiä huomautuksia. Kotona sentään odottanee iltapäivällä ruusu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.