Hyvä BBC vastaan paha BBC

Kolme ihanaa kirjainta: B, B ja C. Britannian yleisradioyhtiö on hemmotellut suomalaisia tv-katsojia vuosikymmenet. Kun ohjelmatiedoissa lukee BBC, katsoja tietää, että nyt on laatua tarjolla.

Eikä katsojan tarvitse edes välittää tyylilajista tai ohjelmatyypistä. BBC:hen voi luottaa niin dokumenttien kuin draamasarjojenkin suhteen. Avara luonto on parhaimmillaan, kun siellä nähdään BBC:n tuotantoa. BBC:n jokainen dekkari- ja poliisisarja on onnistunut. Eroa on vain siinä, onko onnistuttu kohtalaisesti, hyvin vai erinomaisesti.

Tästä pääsemmekin BBC Brit -kanavaan, joka esittelee BBC:n ohjelmistoa ulkomaalaisille katsojille. Loogisesti ajatellen BBC Britille on kerätty tuotantoa, josta BBC on eniten ylpeä ja jolla se haluaa parantaa mainettaan ulkomailla entisestään.

Juu, ei.

Mikäli katsoja tuntee BBC:n vain BBC Britin perusteella, mielikuva ei ole imarteleva. Tarjolla on runsaasti perustason tositelkkaria (mm. Come Dine with Me, Alaskan armoilla) sekä vahingoniloon ja sadismiin perustuvia kotivideo-ohjelmia (Rudeish Tube, Police Interceptors).

Paneeli-show QI, auto-ohjelma Top Gear, visailu Pointless ja Graman Nortonin talk show edustavat toki laatua. Mutta näiden sarjojen samat jaksot pyörivät kanavalla täältä ikuisuuteen.

Sen sijaan vaikkapa BBC:n laatudraamaa tai hyviä dokumentteja on vaikea löytää. BBC Brit, jo riittää pelleily, on tullut ryhdistäytymisen aika. Sen ei pitäisi olla BBC:n perinteillä edes vaikeaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.