Hyvä hukkuu historiaan

Hyvät uutiset ovat huonoja uutisia - tai päinvastoin. Näin kuuluu vanha sanonta, joka kuvaa perinteistä ajattelua, että isoimpiin otsikoihin yltävät yleensä katastrofit, sodat, järkyttävät rikokset tai suuronnettomuudet.

Moni lukija syyttää synkkien uutisten ylivallasta toimittajien kyynistä, kapea-alaista ajattelua. Toimittajat elävät epäkohtien kaivelusta ja haluavat kääntää hyvänkin pahaksi, paremman uutisen saadakseen.

Tosielämässä suurin osa toimittajista on aivan tavallisia ihmisiä, jotka eivät erityisesti rakasta nimenomaan huonoja uutisia. Hyvät uutiset vain tuppaavat jäämään jonnekin piiloon; ne eivät yleensä yllätä äkillisesti vaan kehittyvät hitaasti vuosien, jopa vuosikymmenten kuluessa.

Totuudessa pysyminen on toimittajan ammattietiikan kulmakiviä. Niinpä ikävistäkään asioista ei voi vaieta.

Vuoden alusta uudistuneet Journalistin ohjeet korostavat totuudessa pysymistä entistäkin enemmän: Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen (Journalistin ohjeet, kohta 8).

HYVÄ esimerkki huonojen uutisten ja karmeiden kohtaloiden ylivallasta on uutisointi suomalaisesta terveyden- tai vanhusten hoidosta. Hoitovirheet, leikkausjonot ja märissä vaipoissa nälkäisinä viruvat yksinäiset vanhukset ovat päivittäin otsikoissa - eivätkä totisesti ilman syytä.

Suurta keskustelua sen sijaan ei syntynyt Keskisuomalaisessa 8.3.2010 julkaistusta näyttävästä juttukokonaisuudesta, jossa vankkaan tilastotietoon perustuen ja esimerkkihenkilöiden kautta kerrottiin, kuinka sadan viime vuoden aikana Suomessa on selätetty monet sairaudet.

Eikä tarvitse mennä kuin 70 vuotta historiassa taaksepäin, kun eliniän odote oli 57,4 vuotta nykyisen liki 80 vuoden sijasta. Lapsista lähes joka kymmenes kuoli alle yksivuotiaana.

VALISTUNUT lukija herätteli äskettäin huomaamaan, kuinka paljon hyvää liikenneturvallisuudessa on viime vuosina saavutettu.

Hän ihmetteli, miksi hyvä uutinen rattijuopumusten määrän laskusta viime vuonna alimmilleen 1990-luvun puolivälin jälkeen oli lehdessämme kuitattu yhdellä palstalla.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuonna rattijuoppoja tuli ilmi kymmenen prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Ja lisää hyviä liikenneuutisia: Viime vuonna liikenteessä kuoli kymmenen ihmistä vähemmän kuin edellisenä vuonna - ja mikä parasta, jo vuonna 2009 kuolleita oli vähemmän kuin 50 vuoteen.

Lukijan kanssa kilvan ihmettelimme, miksi edes poliisi ei markkinoi tätä hyvää sanomaa. Sen sijaan otsikoihin nousevat "tolppapoliisien" lisäykset, tiukemmat nopeusrajoitukset ja muut viranomaisten "kiristystoimet".

Yksikin liikenteessä kuollut tai vammautunut on liikaa. Liikenneturvallisuuden hyvän kehityksen jatkamiseksi kannattaa tehdä kaikki mahdollinen. Lukija arveli, että nyt poliisin kannattaisi pelottelun sijasta vaihteeksi kiitellä kansaa myönteisestä kehityksestä - ja median tehdä tästä uutinen.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen varapäätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.