Hyvä idea, huono toteutus

Digiaikaan siirtymisen myötä telkkariin ilmestyi kätevä systeemi nimeltään EPG, eli Electronic Progman Guide, eli sähköinen ohjelmaopas. Se on se kaukosäätimen nappi, jossa yleensä lukee EPG tai Guide, ja joka näyttää kanavan meneillään olevan ohjelman tiedot ja myös tulevat ohjelmat. Ainakin teoriassa.

En tiedä, onko vika kalliissa ja testeissä menestyneessä digiboksissani, vai onko ongelma yleinen, mutta ainakin meillä EPG tökkii jatkuvasti. Usein oikean ajan ja oikean päivän ohjelmia ei näy lainkaan. Ne saa näkyviin käynnistämällä digiboksin uudelleen. Tai sitten ei saa. Esimerkiksi TV 1000 Drama ja BBC Knowledge ovat päättäneet olla kertomatta ohjelmatietojaan minulle lainkaan.

Usein ohjelmatiedot ovat jo menneistä ohjelmasta, tai sitten joku tieto puuttuu välistä kokonaan. Useammankin kerran edellinen ohjelma on loppunut klo 21.00 ja seuraava alkanut 22.00. Myös inhimilliset virheet ovat yleisiä. Ohjelmanmuutoksia ei läheskään aina viitsitä EPG:hen päivittää. Se ei voi olla kovin suuri ja vaikea homma. Kun EPG tökkii, pitää tarkastaa ohjelmatiedot vanhanaikaisella tavalla teksti-tv:stä. Paitsi että läheskään jokaisella kanavalla ei teksti-tv:tä ole.

EPG voisi olla kanavalle kilpailuvaltti, mutta nyt se tuntuu olevan pakollinen paha. Erityisesti EPG:llä voisivat pätevä maksulliset elokuvakanavat. Kun elokuva ei näytä kuvaruudulla tutulta mutta vaikuttaa silti mielenkiintoiselta, vilkaisen EPG:stä, mistä oikein on kyse. Vastaus jää saamatta turhan usein.

Elokuvan suomenkielinen nimi on elokuvaharrastajalle melko epäoleellinen tieto. EPG:stä pitäisi löytyä nimi alkuperäiskielellä sekä englanniksi, mikäli tarpeen, valmistusvuosi ja -maa, tyylilaji, ohjaaja ja pari tärkeintä näyttelijää. Edes lyhyellä juoniselostuksella en tee itse mitään. Juoni ja elokuvan laatu ovat kaksi aivan eri asiaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.