Hyvä vai paha energiayhtiö?

Jyväskylä on asumiskustannuksiltaan kolmanneksi kallein maan suurista kaupungeista. Näin kertoo Kiinteistöliiton vertailu. Vain Helsingissä ja Turussa kiinteistöveroista sekä kunnallisista maksuista syntyy isompi vuosikulu.

Jyväskyläläiselle asujalle maksut ovat kaksi euroa neliötä kuukaudessa. Halvimmassa kaupungissa eli Oulussa meno jää alle 1,6 euron. Ero on hurja.

Miksi Jyväskylä on näin kallis?

Syy löytyy kaukolämmön ja veden hinnasta. Ja tämän takana on kaupungin omistama yhtiö Jyväskylän Energia (JE).

Onko Jyväskylän Energian hinnoittelu kohtuutonta? Vai alihinnoitellaanko muissa kaupungeissa vettä ja kaukolämpöä?

Jyväskylän Energia osti viitisen vuotta sitten roisiin hintaan kaupungin vesilaitoksen. Yhtiö sulattelee ostoa vielä pitkään. Se maksaa kaupungille monimutkaisella rahoitusjärjestelyllä hyvää tuottoa kauppapääomalle. Näin kaupunki pisti talouttaan kuntoon vesioperaatiolla.

Jyväskylän Energian on itsenäisenä yhtiönä helpompi kuin kaupungin hinnoitella lämpö ja vesi. Kaupungin omassa vesi- tai lämpölaitoksessa hinnoittelupäätökset ovat lopulta poliittisia ratkaisuja. Kun veden tai lämmön hinta on valtuustossa, se muuttuu sosiaalipoliittiseksi kysymykseksi.

Kaupunkien hintavertailut ovat ongelmallisia. Osassa kaupunkeja vesi tai lämpö voi olla alihinnoiteltua, jolloin samat rahat kerätään käytännössä kunnallisveroina.

Mutta on myös mahdollista, että yhtiöitynyt energiayhtiö heittäytyy ahneeksi tai tehottomaksi. Tai tekee vääriä bisnesratkaisuja, jotka maksatetaan alueen ihmisillä. Monopoliasemansa takia se voi rahastaa kaukolämmöstä ja vedestä mitä vain. Sähkössä samaa monopoliasemaa ei ole, sillä ihmiset voivat nykyisin kilpailuttaa sähkön.

Mutta sähköpä ei Jyväskylässä olekaan kallista.

NAISET ovat mediassa erikoisasemassa. Politiikasta tiedetään, että nuoret naiset menestyvät vaaleissa samanikäisiä miehiä paremmin.

Naisilla on vapauksia. Esimerkiksi vaatetuksen tai ihmissuhteiden puiminen julkisuudessa on luonnollista.

Ranskan ykkösnainen Carla Bruni kertoi muutama päivä sitten, että Michelle Obama ja Espanjan kruununprinssin puoliso Letizia ovat hänen kovimpia kilpailijoitaan pukeutumisessa.

Suomessa taas Helena Lindgren voi vilautella itseään iltapäivälehtien sivuilla vuosikymmenien ajan ja kertoa siinä sivussa mieskokemuksistaan.

Tai Lenita Airisto muistella monia miehiään. Jos vakavasti otettava miesyrittäjä samalla tavalla muistelisi lehtien sivuilla monia naisiaan, hän olisi halveksittu sovinisti. Lenitaa on ihailtu rohkeudesta ja itsenäisyydestä.

MATTI VANHASEN (kesk.) korruptiokohu näyttää päättyvän pääministerin voitoksi. Talosta ei löytynyt kohulautoja.

Yleisradio on vakavassa paikassa. Sen on kyettävä todistamaan korruptioväite tai sitten tehtävä johtopäätöksiä omasta toiminnastaan. Mikael Jungnerin jatko ykkösmiehenä on jo ohitettua elämää. Mutta tuleeko muita ratkaisuja?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.